Ultimate magazine theme for WordPress.

MADR – Programe de investiții pentru zona montană

0 263

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat aplicarea Legii nr.334/2018 – pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană.

Pentru finanțarea acestui Program, Guvernul României a aprobat suma totală de 219.640.000 lei pentru anul 2022. Această sumă a fost alocată pentru finanțarea următoarelor sub-programe:

  1. Investiții pentru înființarea stânelor montane: 34.640.000 lei;
  2. Investiții pentru înființarea Centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană: 92.000.000 lei;
  3. Investiții pentru înființarea Centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană: 93.000.000 lei.

Cele trei programe de investiții sunt scheme de ajutor de stat și se aplică cu respectarea legislației Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.

Implementarea acestora se realizează prin Agenția Națională a Zonei Montane, care a creat o platformă on-line pentru depunerea Cererilor de finanțare de către solicitanți.

Ghidurile solicitantului au fost aprobate prin ordinele ministrului agriculturii și dezvoltării rurale:

  • Nr. 325/2022: pentru investiții în stâne montane;
  • Nr. 323/2022: pentru investiții în Centre de colectare/prelucrare lapte în zone montane;
  • Nr. 324/2022: pentru investiții în Centre de colectare/prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană.
  •  

În categoria beneficiarilor eligibili se încadrează toate formele juridice sub care sunt înregistrați fermierii din zona montană: PFA/ÎI/ÎF, societăți Agricole, cooperative Agricole, grupuri de producători recunoscute, precum și toate tipurile de societăți comerciale înființate în baza Legii nr. 31/1990. Așadar, nu pot beneficia de aceste finanțări persoanele fizice neautorizate.

Sesiunea de depunere a Cererilor de finanțare a fost deschisă în data de 25 octombrie 2022 și se va închide pe 29 noiembrie 2022, ora 21.59

Valoarea maximă a unui proiect variază între 300.000÷1.900.000 lei, iar intensitatea sprijinului (adică contribuția publică) variază între 40%÷90% – în funcție de sub-program și tipul de solicitant.

Selecția beneficiarilor se va face în ordinea cronologică a depunerii cererilor de finanțare, iar acordarea ajutorului de stat se va realiza prin rambursarea cheltuielilor realizate de beneficiari – pe baza documentelor justificative pe care aceștia le vor prezenta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.