Ultimate magazine theme for WordPress.

Locurile din județul Cluj unde fugim de caniculă și sfaturi de la medicii SAJ Cluj

0 461
POSTLICEALA

Valul de căldură din aceste zile ne face să părăsim orașul și casele pentru locuri mult mai răcoroase. Fie că vorbim de ștranduri, peșteri, munte sau lacuri, toate sunt ideale într-o zi caniculară. Noi i-am sunat pe oamenii care cunosc fiecare colț al județului nostru și le-am cerut recomandări de locuri în care am putea găsi răcoare.

AVOCAT

Gheorghe Frățilă, șeful SALVAMONT Cluj, ne-a recomandat câteva trasee montane și locuri cu multă umbră pentru a ne feri de soare. Horia Simu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, vine cu sfaturi importante despre cum să ne ferim de caniculă și de pericolele la care corpul nostru este expus.

Salina Turda este cea mai bună recomandare de loc răcoros și sănătos. La 140 de metri în subteran, temperatura pe toată durata anului este de 10 – 12 grade Celsius. Oamenii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă sau pot urca în roata panoramică.

Horia Simu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, spune că Salina Turda este un loc indicat și sănătos, pe lângă faptul că este răcoros. În Salina Turda, spune medicul, trebuie să aibă grijă cei cu probleme cronice de sănătate.

„În Salina Turda ar fi bine să nu intre pacienții care au anumite boli infecțioase netratate complet, aici mă refer la tuberculoza pulmonară, cancer bronhopulmonar, infarct miocardic în ultimele 12 luni, cei cunoscuți cu tratament cronic pentru epilepsie”, ne-a spus Horia Simu.

Tarnița și Beliș, sunt alte două destinații unde am putea găsi o oază de răcoare. Scăldatul în lacurile din cele două localități este interzis, dar asta nu înseamnă că nu ne putem răcori la mal.

Cheile Turzii și Tureniului sunt alte două locuri cu multă umbră, râuri de munte reci și de mică adâncime.

Medicul Horia Simu le recomandă clujenilor să nu se arunce în apă dintr-o dată, ci să intre treptat.

“Este indicat ca cei care doresc să facă baie în ape mai reci, cum ar fi cele din lacuri și râuri de munte, să nu se arunce în apă până nu o verifică. Intrarea în apă se face treptat. Intrarea bruscă în apă rece poate provoca un stop cardio respirator”, ne spune Simu.

Dacă sunteți amatori de drumeții pe munte, Gheorghe Frățilă de la SALVAMONT Cluj spune că în județul Cluj sunt trasee pe care se poate ajunge pe vârful Vlădeasa sau mai aproape de Cluj-Napoca, pe Muntele Mare.

Începutul traseului de urcare pe Vlădeasa este în localitatea Rogojel, iar al Muntelui Mare în Băișoara.

Traseele sunt de dificultate medie și sunt marcate.

SFATURI DE LA MEDICI PENTRU ZILELE CANICULARE

În toate situațiile, fie că suntem în oraș sau nu, medicii Serviciului Județean de Ambulanță Cluj ne recomandă următoarele:

  • Să evităm prelungirea expunerii la soare în intervalul orar 10.00 – 18.00
  • Aerul condiționat din mașină este indicat să fie setat cu 5 grade Celsius mai puțin ca temperatura de afară
  • Ventilatoarele sunt inutile dacă temperatura a trecut de 32 de grade Celsius. Dacă folosim aparatul pe perioade îndelungate ne alegem cu crampe musculare (cârcei).
  • Trebuie să ne hidratăm cu 2-3 litri de lichide pe zi
  • Trebuie evitat consumul de alcool
  • Mâncăm doar supe ușoare, fructe și grăsimi puține

Grupele de risc:

Copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, cei cu AVC, diabeticii și cei cu cardiopatie ischemică.

Medicii recomandă ca în zilele călduroase să purtăm hainele lejere din cânepă, in sau bumbac și ele să fie de culore deschisă. Ca și accesorii este recomandat să purtăm pălărie și ochelari de soare.

Când vine vorba de piele, specialiștii spun că trebuie să folosim creme cu factor de protecție ridicat. Dacă vi se usucă pielea foarte repede este indicat să mergeți la un dermatolog.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.