Ultimate magazine theme for WordPress.

ITM Cluj reamintește care sunt obligațiile angajatorului în caz de caniculă. Amenzi consistente

0 410

În contextul în care meteorologii au anunțat un nou val de caniculă în județul Cluj, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin în perioadele de caniculă, în vederea asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă.

În luna iulie a acestui an, la un număr de 4 angajatori din cei 28 de angajatori, din județul Cluj, controlați de către inspectorii de muncă pentru a vedea dacă respectă măsurile impuse de lege în perioadele caniculare, s-au aplicat 5 avertismente pentru un număr de 5 deficiențe constatate. Nu au fost aplicate amenzi. Deficiențele constatate sunt : microclimat necorespunzător la locul de muncă, planul de prevenire și protecție nu conține măsuri privind temperaturile extreme.

Ce sunt temperaturile ridicate extreme?

În sensul prevederilor  Ordonanţei de urgenţă nr.99/2000, prin temperaturi ridicate extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depășesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Vă reamintim că:

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  • reducerea intensității si ritmului activităților fizice;
  • asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;
  • asigurarea apei minerale adecvate , cate 2-4 litri/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • asigurarea de duşuri.

Măsuri impuse de lege

În situaţia în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin doua zile consecutiv, iar măsurile minimale nu pot fi aplicate, se vor lua şi următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00 ;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

De asemenea, conform aceleiași Ordonanţe de urgenţă 99/2000, art.8, trebuie luate măsuri şi pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi  ridicate;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

ITM Cluj a demarat controale  pentru a verifica  dacă angajatorii respectă prevederile OG 99/2000, venind cu recomandarea ca aceștia  să îşi organizeze activitatea economică astfel încât să fie evitate perioadele de temperaturi ridicate extreme, fără a pierde din vedere faptul că , în cazul nerespectării legii, angajatorii sunt pasibili de amenzi  de la 1500 lei la 2500 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.