Ultimate magazine theme for WordPress.

Iohannis: Datele pe care le-am primit sunt de speriat. Jumătate din masa lemnoasă din România se taie ilegal

0 282

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, după discuţia pe care a purtat-o cu ministrul Mediului şi premierul despre situaţia defrişărilor ilegale, că datele pe care le-a primit sunt extrem de îngrijorătoare: o cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal, se taie şi ilegal. Iar acest lucru trebuie să înceteze, astfel că a cerut „măsuri ferme” în acest domeniu.

„Am discutat aceste chestiuni, am cerut chiar date foarte concrete şi am discutat destul de mult pe această temă. Dacă aţi adus această chestiune în discuţie, pot să vă spun că, personal, îmi doresc să mă implic foarte mult, pentru că aceste tăieri ilegale trebuie să fi stopate. Această abordare nu este nouă pentru mine, şi dacă vreodată aţi avut impresia că eu îmi doresc altceva, pot să vă spun că nu este adevărat. Au existat – şi acuma pot să o spun aşa, fără niciun fel de problemă, că nu mai suntem în campanie electorală – a existat o întreagă politică PSD de denigrare a subsemnatului folosind informaţii care, mai nou, se numesc fake news, cum că eu aş fi prietenul unora care defrişează şi că aş fi împotriva pădurilor. Nu, eu sunt cam de când mă ştiu, un adept al protejării pădurilor şi un adept al unui mediu curat. Nu am de gând să mă schimb nici de dragul PSD, nici de dragul altora. Aşadar, această chestiune mă preocupă şi am discutat mai mult de o oră astăzi împreună cu ministrul Mediului şi cu premierul pe această chestiune”, a afirmat Iohannis.

Potrivit şefului statului, este nevoie de politici solide, este nevoie de măsuri ferme, este nevoie de măsuri la nivel de minister, care să repună, de exemplu, Garda de Mediu în funcţiune pentru a preveni aceste defrişări ilegale.

„Datele sunt, ca să zic aşa, de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal, se taie şi ilegal. Cam jumătate se taie legal şi cam jumătate se taie ilegal, ori asta trebuie să înceteze. Ministrul Mediului a venit cu câteva propuneri care pot fi transformate în legislaţie, alte propuneri care, prin Ordin al ministrului pot îmbunătăţi deja în termen scurt situaţia, iar în continuare vom aprofunda aceste discuţii şi vom găsi cele mai bune soluţii. Aceste soluţii se găsesc în astfel de discuţii şi se pun în practică de Guvern, nu de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. CSAT a discutat această chestiune, am avut atunci o Hotărâre-cadru, însă aceste chestiuni nu s-au pus în practică, fiindcă PSD, în realitate, nu a dorit. PSD a făcut tot ce a putut ca să apere cealaltă parte. Şi acum Ministerul Mediului trebuie să vină cu măsuri ferme, clare şi în sprijinul, până la urmă nu numai al pădurilor şi al naturii din România, ci şi în sprijinul bugetului naţional fiindcă, vă daţi seama, dacă se defrişează ilegal jumătate din masa lemnoasă care se taie într-un an în România, această masă lemnoasă nu aduce niciun fel de beneficiu la buget, ori asta este inadmisibil pur şi simplu”, a precizat şeful statului.

În concluzie, preşedintele a subliniat că va continua să se preocupe de subiect şi s-a arătat „foarte încrezător în felul în care Guvernul Orban vrea să abordeze aceste chestiuni”.

Întrebat cum poate să se mai implice pe viitor în acest subiect, preşedintele Iohannis a replicat: „Ca şi până acum, discutând şi căutând împreună cele mai bune măsuri”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.