Ultimate magazine theme for WordPress.

Inflație mare. Micii și hamsiile s-au scumpit față de anul trecut

0 236

Inflația se traduce în prețuri mai mari și pentru mâncărurile tradiționale. De la mici la hamsii, gustările preferate ale turiștilor români și străini s-au scumpit față de anul trecut. Proprietarii de restaurante se confruntă, la rândul lor, cu creșterea costurilor de producție.

Prețuri aproape duble

Față de anul trecut, prețurile la mici și hamsii aproape s-au dublat. O plimbare prin Cluj-Napoca arată că cei mai ieftini mici costă acum patru lei.

Oamenii spun că prețul este cam piperat, dar merge. Își amintesc că anul trecut mici costau între doi lei și 50 de bani și trei lei.

Unii patroni nu se grăbesc să scumpească prea mult tradiționalul mic, fiindcă riscă să-și piardă din clienți.

Momentan nu s-au scumpit, sperăm să o ținem încă la nivelul acesta cu patru lei bucata, pentru că noi ne bazăm foarte mult pe pensionari aici”, spune Adrian, manager terasă.

Materia primă, mai scumpă

La rândul lor, patronii de restaurante au costuri mai mari față de anul trecut. S-au scumpit materia primă și energia.

Costurile de producție au crescut foarte mult, au trecut de 50-60% lejer. Dar asta este. Ce să facem? Am avut o perioadă de o lună, o lună și jumătate de când a început războiul, în care cărbunii efectiv nu se mai găseau pentru ca 90% din importuri se făceau din Ucraina”, potrivit managerului de terasă.

Materia primă a crescut foarte mult, nu putem face față, gazul a crescut, cărbunele a crescut, curentul a crescut”, spune un bucătar.

Și hamsiile, atât de căutate de turiști pe litoral, s-au scumpit față de vara trecută. Dacă anul trecut se vindeau cu șase lei porția, anul acesta costă între opt și 12 lei la restaurantele de pe malul mării.

Hamsia românească se găsește foarte greu pe piață, iar cea importată din Grecia este mult mai scumpă.

Dar atunci când le este poftă cei mai mulți români nu se mai uită la preț și se bucură de mâncărurile tradiționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.