Ultimate magazine theme for WordPress.

Guvernul NU va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la benzină și motorină

0 140

Guvernul nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la benzină și motorină, dar este pregătit să o aplice din nou în cazul în care „preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare” a cetăţenilor. Dar, potrivit unei legi recent adoptate, Guvernul va reduce accizele, tot de la 1 ianuarie, iar efectul va fi, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, o scumpire, dar mult mai redusă, de 22-24 de bani pe litru, care vine după ieftinirea de aproape un leu pe litru din ultima lună.

PSD NEGRENI

Trebuie să mă refer la compensarea preţului la carburanţi. Dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului. Şi trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona”, a afirmat Ciucă, înainte de şedinţa de Guvern.

PSD POIENI

El a adăugat că, în cazul în care este necesar, Executivul este pregătit să reintroducă această măsură.

PSD MĂRGĂU

„În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou”, a precizat premierul.

ACCIZE SCĂZUTE

În 20 decembrie, a apărut o lege (370/2022) care modifică Codul Fiscal și care instituie, pentru anul 2023, noi niveluri ale accizelor la benzină și motorină, mai mici decât cele actuale.

Noile niveluri, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină, potrivit legii de mai sus. Accizele în vigoare acum, până la finalul anului, sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei pentru 1.000 de litri la motorină. Numerele sunt rotunjite.

Așadar, acciza va scădea cu aproape 24 de bani pentru un litru de benzină și cu aproape 22 de bani pentru un litru de motorină. Cum accizele sunt purtătoare și de TVA, vom avea parte de o reducere a prețului final, la pompă, de circa 28 de bani pe litru la benzină, și de circa 26 de bani la motorină.

Aceste rduceri de preț se vor aplica însă, cel puțin din ce știm acum, la prețurile “întregi” ale benzinei și motorinei, nu la cele reduse cu 50 de bani, din moment ce legislația de compensare a prețurilor (25 de bani statul, 25 de bani compania) nu se mai prelungește. Așadar, în situația ipotetică în care prețurile vor crește la loc cu 50 de bani pe litru, ele vor scădea apoi cu 28 de bani pe litru la benzină și 26 de bani pe litru la motorină, grație introducerii noilor accize.

În baza acestui calcul (repetăm ipotetic, companiile este posibil să nu “pună la loc” toți cei 50 de bani pe litru la preț) vom avea așadar o scumpire cu 22 de bani pe litru la benzină și cu 24 de bani pe litru la motorină, pe baza estimărilor noastre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.