Guvernul a decis cu cât se scumpește viața românilor. Lista noilor taxe şi impozite
Premierul Marcel Ciolacu le-a prezentat celor din PSD forma finală a pachetului de măsuri fiscale, cea pentru care va merge în Parlament să își angajeze răspunderea.
Planul este ca totul să intre în vigoare începând cu 1 octombrie. Este vorba aici despre eliminarea facilităților pentru cei din construcții, agricultură sau IT, dar și despre creșterea TVA-ului pentru mai multe produse și servicii.
Guvernanții, în frunte cu Marcel Ciolacu, vor merge săptămâna următoare în Parlament pentru a prezenta măsurile.
Chiar ieri, aceștia au stabilit exact procesul care trebuie urmat după ce Marcel Ciolacu le-a prezentat măsurile bugetar fiscale pe care Guvernul și le va asuma în Parlament.
Practic, până la sfârșitul săptămânii, Guvernul va trebui să obțină toate avizele pe acest pachet de legi care cuprinde toate cele trei componente: fiscal, bugetar și de combatere a evaziunii fiscale.
La sfârșitul săptămânii, într-o ședință specială, Guvernul va adopta acest pachet de măsuri iar, la începutul săptămânii următoare, potrivit surselor Antena 3 CNN, marți sau miercuri, ar urma să ca Guvernul să vină în fața Parlamentului, să explice acest pachet de măsuri și să își asume răspunderea.
În cazul în care, în termen de trei zile, Opoziția va strânge destule semnături, poate depune o moțiune de cenzură, așa cum a și anunțat deja că va face. În cazul în care nu sunt destule semnături, atunci legea merge direct la promulgare și va intra în vigoare la începutul lunii următoare.
Lista noilor taxe şi impozite
Printre prevederi se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT.
TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%.
Pentru proprietățile estimate la peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro, impozitul va fi de 0,3%.
Totodată, trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari la alcool și tutun. Accizele vor crește pentru aceste produse.
Nici întreprinderile mici și mijlocii nu scapă. Cele cu cifra de afaceri sub 300 de mii de lei vor plăti o taxă de 1%, iar cele cu cifră de afaceri mai mare, de 3 procente.
România și-a asumat un deficit până la finalul lui 2023 de 4,4%. În cazul în care nu îl atinge riscă să piardă bani europeni. Ca să facă rost de bani vine cu un nou pachet de măsuri fiscale:
1. Impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Cine vă plăti impozitul:
a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme care trebuie înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Impozitul se va datora pe o perioadă de 5 ani.
2. O nouă taxă pentru companii denumita ajustorul fiscal și care presupune că contribuabilii care determină un impozit pe profit cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul mai mic decât ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit, să platească impozitul pe profit la nivelul acestui ajustor.
3. Noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi:
– pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro – impozitul de 1%
– pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfășoară activități, principale sau secundareîn activități precum editarea jocurilor de calculator, activități de editare a altor produse software, activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 –alte activități de servicii privind tehnologia informației, restaurante, catering pentru evenimente, baruri și alte activități de servire a băuturilor, activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, activități de asistență medicală generală, activități de asistență medicală specializată, activități de asistență stomatologică, alte activități referitoare la sănătatea umană – impozit de 3%
4. Scutirea de impozit în sectorul IT, agricultură și industria alimentară. Se vă aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.
5. Crește TVA la mai multe produse: de la 5% la 9% şi de la 9% la 19%.
6. Cresc accizele la țigarete și produse alcoolice. Acciza la țigarete se vă majora la 672,92 lei/1.000 țigarete în 2024, față de nivelul actual de 594,97 lei/1.000 țigarete. În 2025 acciza la ţigări vă ajunge la 687,97 lei/1.000 țigarete, iar în 2026 vă ajunge la 718,97 lei/1.000 țigarete.