Ultimate magazine theme for WordPress.

Greva din Educație ar putea prelungi anul școlar și îi afectează pe elevii de clasa a XII-a

0 177

Anul şcolar s-ar putea prelungi dacă guvernanţii şi sindicaliştii nu ajung la un armistiţiu. Este cel mai sumbru scenariu luat în calcul de ministerul Educaţiei şi anunţat public de Ligia Deca. Între timp, au început înscrierile la Bacalaureat, dar pot fi făcute doar în liceele în care angajaţii nu fac grevă. Ministerul a anunţat pentru a doua oară amânarea evaluărilor la clasa a VI-a. Ar fi trebuit susţinute marți şi miercuri, dar vor fi susţinute în perioada 12-13 iunie. Ministrul Ligia Deca a dat asigurări că toți elevii vor avea situația încheiată la finalul anulul școlar, iar cei de clasa a VIII-a și a XII-a vor putea să își susțină examenele.

AVOCAT

David este unul dintre elevii care vrea să susţină examenul la termenul ştiut. Acum, când îşi completează fişa de înscriere, ştie deja că a fost admis la Institutul de Tehnologie din Georgia, Statele Unite ale Americii. Iar în primul semestru ca student va merge într-un schimb de experienţă la Oxford.

Trebuie să plec fix pe 7 iulie, când se termină Bac-ul. Nu poate să fie amânat nici măcar o zi pentru mine, dar sper că o să se dea la timp. Mi se pare că eu încercând să plec din România, parcă România încearcă să mă ţină înapoi, să îmi pună beţe în roate. Nu am aplicat la nicio facultate din România.”

Adrian şi-a propus să studieze în Elveţia. O eventuală amânare a examenului de bacalaureat i-ar aduce şi lui numai probleme: ”Nu prea am altă variantă în afară de Universitatea la care vreau. Ar trebui să îi anunț, într-un mod rușinos, că nu pot ține examenul”.

Înscrierile pentru Bac au fost programate între 29 mai şi 7 iunie. La Colegiul Naţional I. L. Caragiale din Capitală înscrierile au început pentru că angajaţii din secretariat nu sunt în grevă.

Andreia Bodea, directorul Colegiului Naţional „I.L. Caragiale” din București: „Până pe 10 iunie să vedem să putem valida această situaţie şcolară. Ei degeaba se înscriu. Ca să poată intra în prima probă de bacalaureat trebuie să fie declaraţi oficial promovaţi.”

Îngrijorări legate de examenul de bacalaureat sunt în toată ţara. Peste 147 de mii de absolvenți ar trebui să susţină examenul maturităţii.

Ministrul Educaţiei anunţă că perioada examenelor naţionale nu se modifică: „E evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce sperăm că nu e cazul, vom avea posibilitatea de prelungire a cursurilor și reprogramare a calendarului de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situația în care să nu-și dea examenele de final de gimnaziu sau liceu.”

Pentru a doua oară, evaluarea la clasa a VI-a a fost amânată. Va fi susţinută pe 12-13 iunie.

La clasa a opta, evaluarea naţională ar urma să înceapă pe 19 iunie.

În cazul Bacalaureatului, pe 12 iunie sunt programate primele probe, de competenţe, iar din 26 iunie ar urma să înceapă probele scrise.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.