Ultimate magazine theme for WordPress.

Greșeala unui tânăr care a accidentat un pieton în Huedin. Va răspunde pentru două infracțiuni în loc de una

0 2.172

Un tânăr care a provocat un accident rutier în Huedin, luni seara, va răspunde pentru două infracțiuni în loc de una. El a lovit un pieton pe trecerea din Piața Republicii și mai apoi a plecat de la fața locului. Victima l-a asigurat pe șofer că este bine. După ce șoferul a plecat, pietonul a mers la spital și a declarat accidentul. Polițiștii vin cu sfaturi pentru a evita astfel de situații.

Luni seara, un bărbat de 53 de ani traversa trecerea de pietoni din Piața Republicii din Huedin. Un tânăr de 21 de ani l-a acroșat ușor cu mașina, leziunile suferite de pieton fiind minore. Șoferul a coborât din autovehicul pentru a se asigura că victima este bine.

PIETONUL S-A RĂZGÂNDIT

Bărbatul acroșat de mașină a dat asigurări că este bine și a mai precizat că nu are nevoie de îngrijiri medicale. Asta cu toate că îl durea un picior și se deplasa greu. Fiind asigurat de pieton că nu dorește îngrijiri medicale, tânărul s-a urcat în autovehicul și și-a continuat drumul spre casă.

Câteva minute mai târziu, pietonul s-a răzgândit și a anunțat autoritățile că a fost accidentat pe trecerea de pietoni. Astfel, oamenii legii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar și pentru părăsirea locului accidentului. O părăsire a locului discutabilă, în condițiile în care victima, cu martori, a declarat că nu dorește ajutor medical.

Dacă tânărul era inspirat putea anunța evenimentul la Poliția Huedin și faptul că pietonul a dat asigurări că este bine. Astfel nu era acuzat și de părăsirea locului accidentului.

GREȘEALA UNUI ȘOFER FĂRĂ EXPERIENȚĂ

Totuși, polițiștii spun că tânărul avea obligația de a anunța el autoritățile, iar un cadru medical să constate dacă pietonul are nevoie de îngrijiri medicale ori ba.

Pe plan secundar s-a pus în discuție conservarea probelor, tânărul având obligația de a nu mișca autovehiculul din poziția în care s-a oprit. Recomandarea oamenilor legii este ca în astfel de situații șoferul să nu se bazeze pe garanțiile victimei că este bine și că nu are nevoie de îngrijiri, aceasta având posibilitatea să anunțe ulterior evenimentul. În astfel de cazuri în sarcina șoferului se reține și părăsirea locului accidentului, nu doar vătămarea corporală din culpă.

Cel mai bine este să anunțați la Poliție evenimentele rutiere, chiar dacă victimele dau asigurări că sunt bine și nu au nevoie de îngrijiri medicale. Și cel mai important, dacă evenimentul este cu victimă, să nu mișcați mașina din poziția în care s-a oprit. În zona unui accident rutier e interzis să mișcați/mutați obiectele rezultate în urma impactului.

CE SPUNE POLIȚIA

„La data de 6 noiembrie a.c., în jurul orei 19.15, a fost înregistrat un accident rutier pe DN1 – E60, strada Piața Republicii din Huedin, soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că, un bărbat, de 53 de ani, în timp ce se afla în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni, a fost accidentat de un autovehicul. În urma evenimentului, conducătorul auto a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție. Bărbatul de 53 de ani a fost transportat la o unitate medicală pentru mai multe investigații.

În acest context, polițiștii au efectuat verificări pentru depistarea conducătorului auto, fiind interceptat în jurul orei 20.15, în municipiul Câmpia Turzii, stabilindu-se faptul că este vorba despre un tânăr, de 21 de ani, din județul Harghita.

Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Totodată, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice.

În cauză, polițiștii au demarat cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție”, precizează pentru INFO Huedin – Iulian Timșa, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

CE SPUNE CODUL RUTIER

Obligaţii în caz de accident – Art. 77.

(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.