Ultimate magazine theme for WordPress.

Garda Forestieră Cluj: Peste 30 de milioane de lei prejudiciu de pe urma defrișărilor din ocolul privat Horea Apuseni

0 3.249

Articol preluat de pe GAZETA DE CLUJ.

Garda Forestieră Cluj a depistat un prejudiciu de aproape 34 de milioane de lei (33.863.716 lei) în cadrul ocolului silvic privat Horea Apuseni SRL, care administrează o parte din pădurile situate în județul Cluj (zona localității Beliș) și a județul Alba (zona localității Horea). Unul dintre acționarii ocolului este o asociație de vânătoare din care face parte Corneliu Olar, deputat PNL de Alba. 

Garda Forestieră Cluj a transmis redacției Gazeta de Cluj faptul că în cadrul ocolului silvic privat Horea Apuseni, care administrează pădurile din cadrul a cinci comune din Munții Apuseni ( HOREA, ALBAC, G RDA DE SUS, SCĂRIȘOARA și VADUL MOȚILOR) în zona de confluență a județelor Alba și Cluj au dispărut, în perioada 2007 – 2017, peste 140.000 de mc de material lemnos. Valoarea prejudiciului constat se ridică la suma de 33.863.716 de lei.

Potrivit Gărzii Forestiere Cluj, în cursul acestui an, la Ocolul silvic Horea Apuseni au fost făcute cinci controale.

”Urmare a trei petiții transmise de către cetățeni (una dintre acestea vizând și suprafețe de fond forestier aparținând Composesoratului Arada), iar în urma verificărilor s-a constat că acestea sunt anonime. Reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj au efectuat verificări în zonele menționate în petițiile anonime, constatându-se un volum tăiat ilegal de 1,343 mc cu o valoare a pagubei de 279,65 de lei. Urmare a unei solicitări IPJ Cluj – Postul de Poliție Comunal Beliș, control care nu este finalizat la data prezentei. Urmare a unei autosesizări a Gărzii Forestiere Cluj într-o suprafață de fond forestier cu contract de servicii silvice încheiat de către proprietar cu Ocolul Silvic Horea apuseni SRL, unde am efectuat verificări în teren și am comparat datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2007 cu datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2017, constatând că a dispărut un volum de masă lemnoasă de 142.803 mc, cu o valoare a pagubei de 18.202.610 lei la care se adaugă TVA în valoare de 3.458.496 lei și o valoare a funcțiilor pădurii nerealizate de 12.195.748 lei (calculată la data constatării), iar în acest sens Garda Forestieră Cluj a sesizat unitatea de parchet competentă teritorial și material. Facem precizarea că Garda Forestieră Cluj a dat, și va da în continuare curs, în limita competențelor legale, tuturor sesizărilor venite din partea cetățenilor, prin care se semnalează încălcări ale regimului silvic în fondul forestier din raza teritorială de competență”, arată un răspuns al Gărzii Forestiere Cluj.

Pe de altă parte, administratorul ocolului silvic Horea Apuseni SRL spune că el nu știe de vreun control făcut de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj.

”Eu nu știu nimic! ?Nu am cunoștință de niciun control al Gărzii Forestiere Cluj la ocolul nostru. Aveți date eronate! Și ce a făcut Garda Forestieră Cluj cu constatarea respectivă?! A..!, dacă spuneți că a făcut sesizare la procuror, atunci așteptați să se termine ancheta să vedem ce spune justiția”, a declarat Petruse Dorel Felician, administratorul Ocolului silvic Horea Apuseni SRL.

O asociație de vânătoare reprezentată de un deputat printre acționarii ocolului privat

În numărul trecut, Gazeta de Cluj a publicat o anchetă care vizează modul în care au loc tăierile de păduri din zona respectivă a Munților Apuseni.

Acționarii ocolului sunt Asociația Râul Mare și Asociația de Vânătoare Ursoaia.

Asociația Râul Mare este reprezentată de Traian Șchiop, care deține și funcția de consilier superior la Garda Forestieră Cluj.

Asociația de Vânătoare Ursoaia este reprezentată de deputatul liberal Corneliu Olar. Membrii asociației de vânătoare sunt Olar Corneliu, Ioan Mates,Todea Horea-Tudor, Lazea Nicolae (vicepreședinte), Onețiu Nicolae (de profesie pădurar și șeful unui composesorat din zonă care administrează păduri), Todea Laurentiu și Neag Petru. Ambele asociații care sunt acționari la ocolul silvic privat funcționează la aceeași adresă, localitatea Horea, str. Valea Arazii nr. 2, jud. Alba.

Continuarea pe GazetadeCluj.ro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.