Ultimate magazine theme for WordPress.

FOTO – A trecut un an de la tragedia din Călățele, ancheta nu este gata. Ce spun oamenii legii

0 2.486

Anul trecut, în dimineața zilei de 13 iulie, trei persoane și-au pierdut viața, iar alte patru au fost rănite și transportate la spital, după un teribil accident produs pe raza localității Călata, comuna Călățele. Anchetatorii au stabilit atunci că Vasile Kureleac, de 38 de ani, din comuna Rona de Sus, județul Maramureș, în timp ce conducea autovehiculul pe DN1 R, pe direcția Beliș – Huedin, ar fi pătruns pe sensul opus de mers, intrând astfel în coliziune frontală cu un autoturism condus regulamentar de Cristian Rauca, de 26 de ani, din orașul Huedin. Accidentul s-a soldat cu decesul celor doi conducători auto. Din autoturismul condus regulamentar a decedat și Alexandru Faur, de 24 de ani, din Huedin. Alte patru persoane din autoturismul condus de Vasile Kureleac au fost rănite și transportate la spital. Este vorba despre Barosan Adam – 17 ani, Prinț Adam – 17 ani, Suraj Rostaș – 17 ani și S. David în vârstă de 3 ani.

La un an de la tragedia din Călata ancheta este departe de final. Audierile au decurs greu, unii martori fiind audiați și la două luni de la accident, iar probele cerute de către Gheorghe Rauca, tatăl lui Cristian Rauca, au fost multe. Multe și întemeiate au fost cerințele și expertizele lui Rauca. De-a lungul timpului au existat indicii că la volanul amplasat în partea dreapta a mașinii se afla în momentul accidentului unul dintre tinerii de 17 ani. Cadavrul lui Vasile Kureleac, spune Gheorghe Rauca, ar fi fost mutat de rromii ajunși la accident pe scaunul șoferului, după ce și-au dat seama că acesta a pierdut lupta pentru supraviețuire.

Plecând de la aceste suspiciuni, Gheorghe Rauca a cerut ca primii martori care au ajuns la accident, doi tineri din Călata, să fie testați cu poligraful, dar aceștia au refuzat. Tinerii au motivat că s-au speriat foarte tare, iar testarea cu poligraful după opt luni de la producerea accidentului nu ar avea rezultate relevante. Aceștia spun că unele detalii au fost uitate deja, iar în învălmășeala creată la locul accidentului, când zeci de rromi au ajuns acolo, a fost greu să realizezi ce s-a întâmplat sau dacă Vasile Kureleac a fost plantat pe scaunul de șofer.

Aflată în Spania, cu sufletul plin de durere că nu mai știe ce s-a întâmplat în anchetă, sora lui Vasile Kureleac a declarat pentru publicația noastră, Info Huedin, că fratele ei nu consuma alcool și nici nu fuma. Ba mai mult, femeia este convinsă că fratele ei nu se afla la volanul autoturismului, ci unul dintre tinerii de 17 ani. Numai că, nimeni nu a chemat-o la declarații pentru a spune tot ce știe. De la polițiștii din Huedin familia lui Vasile Kureleac a primit doar un telefon fără cartelă SIM și un portofel gol. Acestea sunt singurele obiecte obținute de la autorități.

Petru Secan, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, spune pentru publicația noastră, Info Huedin, că dosarul este și acum la Poliția orașului Huedin. În această ultimă etapă a cercetării, Gheorghe Rauca a cerut o expertiză de la Institutul de Medicină Legală Cluj. Bărbatul vrea să afle dacă semnele și traumatismele de pe corpul lui Vasile Kureleac sunt specifice celor provocate de volanul autoturismului pe care se presupune că îl conducea. Același Secan mai spune că rromi supraviețuitori din autovehicul vor fi audiați din nou, în această vară, dacă vor ajunge în România.

Dacă legiștii vor arăta că semnele de pe cadavrul lui Kureleac nu provin de la volan, așa cum ar fi normal, pentru că se presupune că el conducea mașina, atunci avem o răsturnare de situație, iar anchetatorii trebuie să-l identifice pe adevăratul vinovat de producerea accidentului.

În cazul în care expertiza IML arată că Vasile Kureleac era la volanul mașinii, dosarul, cel mai probabil, în lipsa altor probe, se va clasa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.