Ultimate magazine theme for WordPress.

FOTO – Strigătul de disperare al unei femei din Poieni: Fratele meu a fost omorât! De 1 an și 6 luni Poliția Poieni nu face nimic. Vor să ascundă

0 3.736

De 1 an și jumătate, o femeie din comuna clujeană Poieni așteaptă ca oamenii legii din aceeași comună să facă dreptate. Fratele ei a murit în pădure, în condiții suspecte. Clujeanca este de părere că fratele ei a fost omorât. Asta pentru că utilajul despre care se vorbește în anchetă nu ar fi trecut peste corpul bărbatului și nici lemnele tractate. Cadavrul nu era zdrobit în zona toracică, medicii legiști notând doar multiple fracturi costale. Femeia spune că bărbatul pentru care lucra ilegal fratele său este prieten cu polițistul Gheorghe Matiș, cel care recent ar fi fost implicat într-un scandal. Matiș efectuează cercetarea în acest dosar vechi de 1 an și jumătate. Mai bine spus nu efectuează nicio cercetare și asta pentru că stadiul dosarului este tot „in rem”, adică vizează doar fapta și nu persoana. Poate cel mai potrivit ar fi ca acel dosar să fie dat în lucru unui alt polițist, având în vedere exemplul de la finalul articolului.

POVESTEA UNUI DECES CU SEMNE DE ÎNTREBARE

În 12 noiembrie 2019, cadavrul unui bărbat în vârstă de 45 de ani, Liviu Ghereș, din Poieni, a fost găsit lângă un TAF, într-o zonă a pădurii din Poieni denumită „Valea Fericelelor”. Cel care a descoperit cadavrul este Costin Florea, un afacerist cunoscut în zonă pentru că ar face exploatări forestiere.

La locul evenimentului s-au deplasat polițiștii și au efectuat cercetări. Potrivit primelor informații raportate a doua zi de către anchetatori, spun surse pentru publicația noastră, cadavrul bărbatului a fost găsit în lateralul roții stângi spate a TAF-ului, după cum reiese și din imagini.

Citește și … A trecut o săptămână de când o femeie din Poieni își striga durerea și temerile public. De la Poliția Huedin, LINIȘTE: Să facă o cerere ne-au transmis reprezentanții

Polițiștii au notat: „Există posibilitatea ca bărbatul să fi făcut o criză de epilepsie, fiind cunoscut cu această afecțiune. A ancorat TAF-ul în partea dreaptă într-un arbore, pentru a nu cădea în prăpastia de pe marginea drumului, a coborât și a căzut jos în spatele roții stângi unde a fost găsit”.

FEMEIA SUSȚINE CĂ FRATELE EI A FOST OMORÂT ÎN BĂTAIE

Livia Aurelia Pașcalău, sora bărbatului decedat, susține că de 12 ori a fost la Postul de Poliție Poieni și i-a cerut agentului Gheorghe Matiș să o audieze în cazul decesului, dar și să o lase să depună documente sau fotografii la dosar. A fost și la procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, dar nu a găsit rezolvare.

„Matiș este prieten foarte bun cu acest Florea, așa am auzit, și vor să ascundă tot. Un șmecher cu relații și la Huedin. Mi-a zis Matiș <<Și dacă se clasează dosarul, care e problema?>>. Am mers să mă audieze, dar nu m-a audiat spunând că mai trebuie să vină ceva documente de la IML. Am vrut să depun inclusiv fotografiile pe care vi le-am trimis dumneavoastră, dar nu am avut șansa. Fotografiile au fost făcute înainte să ajungă poliția acolo. Matiș nu ne-a lăsat nici să vedem dosarul. Am vrut să cerem testarea cu poligraful, nu am putut. Nici nu ne mai răspunde la telefon”, spune Livia Aurelia Pașcalău.

Femeia spune că în ziua decesului, în pădure se afla doar fratele ei și bărbatul pentru care lucra ilegal.

„Fratele meu era bolnav și avea pensie de boală, nu avea voie să lucreze. I-am spus lui Florea să nu îl mai ducă în pădure, dar tot l-a dus. În trecut l-a mai agresat pe fratele meu și i-a luat banii, asta știu din auzite. De unde avea fratele meu fracturile costale din moment ce el a fost găsit lângă TAF și nici TAF-ul și nici lemnele nu au trecut peste el? Cine răspunde la această întrebare? Eu cred că Florea l-a bătut din nou. Fratele meu a fost omorât. În ziua aceea numai ei doi erau în pădure. Cine l-a omorât nu știu și asta ar trebui să îmi spună polițiștii”, spune femeia.

COSTIN FLOREA ARE ALTĂ VARIANTĂ

Costin Florea susține că Liviu Ghereș, pe fondul unei crize de epilepsie, a fi căzut din TAF.

Contactat de publicația noastră, Costin Florea a declarat: „Acolo a fost o anchetă. Au fost polițiști, criminaliști…. Omul… nu s-au văzut urme de violență, deci nu aveam cum să-l omor eu sau să-l bat. Nu a fost prin violență. Acolo a dat într-un copac și de acolo a căzut din utilaj. Acolo au fost înainte încă cinci persoane care pot spune că nu eram cu el. Omul suferea și de epilepsie. Deci a putut să facă și o criză să cadă sau să… Omul era și băut când s-a petrecut incidentul”.

Bărbatul continuă să spună cum s-a produs evenimentul din ziua de 12 noiembrie 2019.

„Prima dată a zis că l-a bătut un cioban, apoi că l-am bătut eu. Nu l-am agresat anterior. Omul venea pe la mine și îi mai dădeam mașini de teren cu care umbla pe sus. Nu au fost conflicte între mine și el. El nu a muncit pentru mine niciodată. Nu a prestat niciodată. Eu l-am ajutat cu mai multe chestii și venea pe la mine. În ziua respectivă a fost cu mine în pădure și utilajul s-a stricat. El a rămas la utilaj și m-am dus după ceva șuruburi. Între timp, omul a reparat utilajul, era pasionat de reparații, și când m-am întors nu mai era acolo. Era plecat cu utilajul și l-am găsit mort după o oră și ceva, două ore. Eu m-am dus cu el să-i trag lemne lui din pădure, de pe proprietatea lui. Eu am mai avut acolo vreo trei lemne a mele și am zis că îmi trag lemnele mele și după aceea coborâm, urcăm înapoi și între timp mi s-a stricat utilajul când mi-am tras lemnele mele. El era practic pentru el să-și ducă lemne acasă, în gospodărie”, mai spune Costin Florea.

Livia Aurelia Pașcalău îl contrazice pe Costin Florea și spune că în zona în care s-a produs accidentul nu dețin nicio parcelă de pădure.

Întrebat în ce relație este cu polițiștii din Poieni, Florea a adăugat: „Relație de război am cu ei, dar relații bune nu am. Nu am fost un prieten al polițiștilor”.

OFICIAL, IPJ CLUJ SUSȚINE PRIMA VARIANTĂ DE RAPORTARE A DECESULUI

Într-un răspuns oferit publicației noastre, mai mult sau mai puțin actual, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj confirmă prima raportare a decesului. Cadavrul se afla în spatele utilajului, iar corpul nu era strivit. Ciudat este că în dosar nu s-au adunat probe și a rămas la fel cum a fost deschis.

Beatrice Milonean, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj

“La data de 12 noiembrie 2019 în jurul orei 15.00, polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați cu privire la faptul că pe un drum forestier din comuna Poieni, într-o zona numită popular Valea Fericelelor, un bărbat de 45 de ani a fost găsit decedat. La fața locului s-a deplasat echipa de cercetare, corpul bărbatului fiind găsit în spatele unui utilaj. Cadavrul persoanei a fost transportat la IML Cluj în vederea efectuării necropsiei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal, cercetările fiind continuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin”, precizează Beatrice Milonean, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII DIN PARTEA POLIȚISTULUI MATIȘ?

Ne-am consultat un polițist cu experiență în IPJ Cluj. Din motive lesne de înțeles nu îi vom da numele, nefiind o declarație oficială, bazată pe documentele de la dosar. Informațiile oferite de acesta au caracter orientativ și procedural.

„Când familia victimei susține în declarații, indiferent de formă, că moartea victimei nu a survenit în urma unui accident sau datorită unor afecțiuni medicale, organele judiciare au obligația să trateze cazul ca o posibilă omucidere și să administreze întreg probatoriul pentru a demonstra asta sau contrariul. Familia are dreptul să depună sau să solicite probațiune. Faptul că sora nu a fost audiată nu doar că încalcă codul etic, ci și Codul de Procedură Penală”, precizează omul legii.

Mai apoi, imaginile primite de la sora victimei au fost analizate. Din cauza calității slabe a imaginilor, ofițerul cu care am stat de vorbă a putut să tragă concluzii mai mult generale. Acesta susține că varianta căzăturii din TAF nu i se pare plauzibilă. Omul legii a mai precizat: „În opinia mea, cred că victima a fost prinsă sub un arbore sau între arbori, iar cei prezenți s-au speriat și au așezat cadavrul lângă taf. Nu cred nici în ideea căzăturii din taf și nici în cea a strivirii de către taf”.

Am stat de vorbă și cu un medic pneumolog de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca. Nefiind o declarație oficială, bazată pe raportul complet de expertiză medico-legală, caracterul acesteia este mai mult general.

„Dată fiind poziționarea cadavrului, din punctul meu de vedere, traseul roților utilajului aflat în vecinătate nu ar fi putut exclude o intercalare cu victima, respectiv un traumatism cranian. Dar nu știm, poate cadavrul a fost mutat sau utilajul a fost mutat. Nu văd în fotografii țesut mort pe zona abdominală sau toracică, ceea ce îmi indică deces recent. De asemenea, nu văd hemoragii, des întâlnite la politraume prin strivire. Din ce aflu de la familie, prin intermediul dumneavoastră, toracele nu a suferit modificări pentru a putea discuta despre o strivire. Totuși, nu este exclus acest fapt. Din punctul meu de vedere o cădere de la aproximativ 1,5 metri, cât ar avea acel utilaj, nu poate avea drept rezultat o politraumă precum cea constatată de către colegii legiști. Chiar și în eventualitatea unei crize de epilepsie care se manifestă mult mai violent la adulți în comparație cu copiii. Cred mai degrabă că vorbim de un traumatism puternic în primă fază – fracturi costale multiple cu volet costal, după care victima a dezvoltat hemotorax bilateral și ulterior insuficiență cardiorespiratorie acută. Putem vorbi despre o politraumă prin agresiune? Putem, dar agresiunea trebuie să fie una de intensitate mare, iar eventuale urme specifice să fie vizibile. Putem discuta despre o politraumă ca urmare a strivirii parțiale a toracelui? Da. Dar, din nou, trebuie să avem urme care să indice acest aspect. Fără expertiza medico-legală nu pot spune exact ce s-a întâmplat acolo”, spune medicul consultat de publicația noastră.

Avocatul Călin Merca, despre drepturile procesuale

Călin Merca, avocat, susține că prin neintroducerea în cauză a persoanei vătămate, respectiv a surorii bărbatului decedat, putem vorbi despre o încălcare a drepturilor.

„Organele de cercetare penală, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, au obligația ca după sesizare să caute și să strângă informații și probe cu privire la existența infracțiunilor, identificarea persoanelor care au săvârșit infracțiuni și pentru aflarea adevărului în cauza respectivă. Organele judiciare, în general, au obligația de a desfășura urmărirea penală cu respectarea garanțiilor procesuale și cu respectarea drepturilor părților și subiecților procesuali pentru ca faptele ce constituie infracțiuni să fie constatate la timp și în mod complet. Persoana vătămată este practic o persoană care a suferit în urma comiterii infracțiunii o vătămare fizică, materială sau morală. Persoana vătămate are mai multe drepturi importante enumerate la articolul 81 din CPP. Fiind victima unei infracțiuni este normal ca persoana vătămată să-și dorească să participe la procesul penal pentru a obține sancționarea penală a persoanei vinovată de săvârșirea infracțiunii. Mai mult, există posibilitatea ca persoana vătămată să furnizeze informații prețioase pentru aflarea adevărului în speța respectivă. Prin neintroducerea în cauză a persoanei vătămate, inclusiv la succesorii persoanei decedate, putem vorbi despre o încălcare a drepturilor procesuale prevăzute de CPP..”, susține avocatul clujean Călin Merca.

Într-o speță similară, petrecută la Valea Ierii, despre care am scris și poate fi citită dând click AICI, mortul a fost de vină într-un final. Așa zisa anchetă făcută de un polițist controversat, precum Gheorghe Matiș, a scos la iveală că mortul a furat taf-ul și a mers în pădure să lucreze. Totuși, martorii și pădurarii au declarat că victima muncea la negru și nu a furat taf-ul. Nu este exclus ca și în acest caz să vorbim despre un rezultat similar al anchetei dacă dosarul rămâne la Poieni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.