Ultimate magazine theme for WordPress.

FOTO – Mai multe cabane inundate la Poiana Horea. Un pod a fost rupt de gheață

0 3.881

Mai multe cabane și curți din localitatea clujeană Poiana Horea, comuna Beliș, au fost inundate luni. Construcțiile sunt amplasate pe malul unui râu, iar apa a ieșit din matcă după ce s-au format poduri de gheață. Un pod folosit de oameni la traversarea râului a fost rupt de sloiurile de gheață. Reprezentanții ABA Someș-Tisa dau vina pe Primăria Beliș pentru că nu a acționat la primele semne de formare a podurilor de gheață.

Precipitațiile din ultimele două zile au contribuit la mărirea debitului râului care traversează localitatea Poiana Horea. Și zăpada s-a topit în vârf de munte, iar pe cursul de apă s-au format poduri de gheață.

„Așa ceva nu a mai fost la noi în localitate, nu a mai ieșit râul din matcă. A plouat mult, s-a topit zăpada și cel mai sigur s-au format ceva poduri de gheață, iar apa a ieșit din matcă. Sunt cam 10 cabane afectate de inundații”, ne spune o localnică.

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa: Primăriile sunt responsabile de igienizarea arealului administrat, inclusiv a cursurilor de apă

“Atenţionăm autorităţile locale să verifice modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere.

Reiterăm faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, autoritățile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează.

Astfel, obligaţiile consiliilor locale şi ale primarilor sunt menționate în Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002:

“Articolul 8. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure, în condiţiile legii:

[….]c) prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;

j) organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;

k) curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.”

De asemenea, facem un apel populaţiei să depoziteze resturile menajere numai în spaţii special amenajate, pentru a reduce riscul antrenării acestora în cursurile de apă.Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent cursurile de apă din administrare și colaborează cu toate instituțiile responsabile, conform fluxului informațional din cadrul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, din cele cinci județe arondate (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj)”, se arată într-un comunicat de presă al ABA Someș-Tisa.

final-articol

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.