Ultimate magazine theme for WordPress.

FOTO – Istanbul, supremația orașului de pe două continente. Sfaturi despre cum să călătorești fără griji și fără cozi la obiective

0 98
Rewiu oferit de Alexandra și Andrei

Istanbul este o destinație turistică unică în lume, datorită așezării sale geografice, pe două continente, a istoriei fascinante, dar mai ales a vibe-ului plăcut din oraș. Tot aici întâlnești și gastronomie pe toate gusturile. Un citybreak bine organizat, eventual cu un ghid bun, te va ajuta să vezi cât mai multe obiective.

Istanbulul este o metropolă vibrantă, locuită de aproximativ 15 milioane de persoane, ce se întinde pe laturile europene și asiatice ale Strâmtorii Bosfor. Niciun alt oraș din lume nu străbate două continente și niciun alt oraș nu a fost capitala a două imperii. Fondat de greci, mai târziu capitală a Imperiului Bizantin creștin, Istanbul a înflorit din nou în centrul Imperiului Otoman musulman, în urma cuceririi sale de către turci, în 1453.

Ambele imperii au lăsat Istanbului o bogăție ce constă în clădiri superbe, cele mai concentrate în orașul vechi, centrat pe Sultanahmet. De la mozaicurile de aur strălucitoare ale Bisericii Sfânta Sophia, până la cupolele în cascadă ale Moscheii Albastre, Istanbul pur și simplu debordează istorie.

Istanbul este o destinație excelentă și pentru mâncare, cumpărături, viață de noapte, galerii de artă și teatre.

Capitala Turciei este divizată în două părți foarte diferite: orașul vechi, ce se află pe o peninsulă deluroasă, unde vei găsi palate și biserici vechi, și cartierul de divertisment, împânzit cu magazine, baruri și cluburi moderne.

Noi am ales să mergem în acest trip de 4 zile cu Blue Travel, o agenție din Cluj-Napoca. Ne-am îmbarcat în autocar și a doua zi ne-am trezit în Istanbul, în Turcia.

Principalul avantaj al citybreak-ului este că agenția are ghid vorbitor de limba română și turcă. Mai apoi, grupul este extrem de bine organizat, astfel că într-un timp relativ scurt reușești să vizitezi o sumedenie de obiective. Unde nu mai pui că odată ce ești cu grupul, poți să uiți de cozile de la intrări.

Următorul citybreak organizat la Istanbul este în 6 iulie. Oferta agenției Blue Travel poate fi consultată dând click AICI.

Îți prezentăm top obiective ce nu ar trebui ratate în caz că ajungi în Istanbul.

  1. Palatul Dolmabahce – Este unul dintre cele mai mari puncte de atracție din Istanbul și este considerat un simbol al orașului. Palatul a fost construit în secolul al XIX-lea și este unul dintre cele mai mari și frumoase palate din lume.

A fost centrul administrativ al Imperiului Otoman târziu, iar aici a locuit ultimul sultan.

Palatul, situat pe malul european al Bosforului, are 285 de camere şi 43 de saloane de recepție. Dacă ajungi aici, vei putea admira candelabre din cristale de Bohemia.

Palatul Dolmabahce
  1. Moscheea Albastră – Reprezintă toate ideile pe care un occidental le-ar putea avea pentru cum arată o moschee. Este un loc unic în Turcia datorită celor șase minarete superbe.

Moscheea a fost construită între 1607 și 1616, în timpul domniei lui Ahmed și este o combinație interesantă între arhitectura otomană și cea islamică.

  1. Palatul Topkapi – Construcția impunătoare a fost ridicată în 1456 și a servit drept reședință pentru 26 de sultani.

Aici vei vedea mozaic și marmură pe pereți și coloane, ei fiind și decorații cu aur. Tot aici este expusă și sabia lui Ștefan cel Mare, o armă încărcată cu legendă și mult temută de turci, construită din oțel special la indicațiile personale ale voievodului.

Palatul Topkapi
  1. Biserica Sfânta Sofia (Hagia Sofia) – Este una dintre cele mai importante și impunătoare clădiri religioase din lume şi a fost timp de aproape un mileniu. Construită în secolul al VI-lea, strălucește cu mozaicuri de aur, coloane din porfir și panouri din marmură. Clădirea bizantină a devenit centrul cultului islamic al Istanbulului după cucerirea Otomană din 1453.

Numele bisericii se traduce în greacă „Biserica Înțelepciunii Divine”.

Biserica Sfânta Sofia
  1. Marele Bazar – Este un loc vibrant cu un număr de peste 4.000 de magazine. Vei petrece mult timp aici, deoarece se întinde pe mai mult de 58 de străzi. Poți cumpăra de aici bijuterii, vechituri, covoare, broderii, ceramică pictată manual. De asemenea, te poți relaxa la o cafenea.

Marele Bazar are în fiecare zi între 250.000 și 400.000 de vizitatori.

  1. Turnul Galatei – Poți veni aici ca să admiri orașul de la înălțime. Turnul, construit în anul 1348 dispune și de lift.

Piața Taksim – Este situată în centrul modern al Istanbulului, loc cu multe hoteluri și restaurante. Pe strada pietonală Istikla,l te poți opri la un bar, club sau cinematograf. Tot aici au loc concerte, festivaluri sau spectacole publice.

În Piața Taksim se află și monumentul Independenței, o statuie, realizată în 1928, a fostului lider Ataturk

  1. Strâmtoarea Bosfor – Se întinde pe o suprafață de 32 de kilometri și unește Marea Marmara cu Marea Neagră, separând Asia de Europa. Aici te poți plimba cu un vas de croazieră sau poți admira apusul peste Europa, la un restaurant.
  1. Podul Galata – Este emblematic în capitala Turciei deoarece unește Europa cu Asia. Podul, de 490 de metri lungime, traversează Cornul de Aur de la Karakoy până la Sultanahmet. Aici te poți opri, nu doar pentru fotografii, dar și la unul dintre restaurantele sau cafenele din zonă.
  2. Districtul Galata – Este unul dintre cele mai vechi cartiere ale Istanbului. Districtul Galata este situat în partea nordică a golfului Cornul de Aur. El a fost înconjurat de ziduri construite de genovezi, până în secolul al XIX-lea.

Cartierul este situat în latura europeană a țării, atât geografic, cât și ca influențe culturale. Astăzi el este mai ales districtul evreilor și al străinilor care locuiesc în Istanbul.

Poți admira aici clădiri vechi și colorate, dar și turnul Galatei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.