Ultimate magazine theme for WordPress.

FOTO – Inconștiență la cote maxime. Peștii unui curs de apă care traversează Săcuieu au fost otrăviți

1 1.215

Oamenii încă surprind prin comportamentul lor. Nu te-ai fi așteptat ca în 2022 un inconștient să otrăvească peștii unui curs de apă. Iar un astfel de om nu ar trebui să rămână în libertate nici măcar o oră. Un râu care trece prin Săcuieu și coboară spre Bologa a fost contaminat acum două zile. Autoritățile locale, deși știau de poluare, nu au făcut nimic pentru ca autorul să fie identificat și tras la răspundere.

AVOCAT

Joi seara, cursul de apă care traversează localitatea Săcuieu s-a albit. La puțin timp au început să apară peștii morți. Oamenii s-au adunat, în frunte cu viceprimarul, au făcut poze și s-au minunat. E poluată apa. Alesul local a anunțat la „ape”, să vină pentru prelevare de probe și s-a oprit aici. Nu s-a deranjat să sesizeze vreo autoritate de control, cum ar fi Poliția ori Garda de Mediu. Și astfel l-a favorizat pe cel care a poluat râul.

Citește și … Anchetă fulger coordonată de Danciu, noul șef al S.8.P.R. Huedin, în cazul poluării râului Săcuieu. S-a deschis dosar penal

La două zile de la poluare, apa s-a limpezit. Dar răul a fost făcut deja. Iar autorul este bine, sănătos, liniștit. Cu complicitatea autorităților locale. Aceste autorități, văzând că e vorba despre o poluare, trebuiau să anunțe urgent autoritățile de control. Autoritățile de control aveau obligația de a merge pe cursul de apă pentru a descoperi sursa poluării.

L-am întrebat pe primarul Gheorghe Cuc de ce nu a anunțat aceste autorități de control. Răspunsul: „Când am fost anunțat de către viceprimar încă eram în Cluj, nu eram în zona și nu am crezut că este vorba despre o poluare de amploare, ci despre ceva strict accidental și minor, iar cei de la Apele Române au fost anuntați despre acest aspect”. Din răspuns reiese că edilul ne trimite la Apele Române. Dacă vom întreba la Apele Române de ce nu au anunțat autoritățile de control, cu siguranță se vor grăbi să paseze responsabilitatea. Și tot așa, în purul stil românesc.

Dacă sursa era identificată joi seara, iar probele prelevate ar fi arătat că apa este poluată, autorul putea fi tras la răspundere.

Directorul Gărzii de Mediu Cluj, Stanisav Costa spune pentru INFO Huedin că vineri apa era curată și că nu a putut fi identificată sursa poluării: „Am sunat la APE Crisuri și mi-au spus că ei au monitorizat situația dar nu au putut identifica cauza. Vineri am înțeles că apa avea aspect normal”.

Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, într-un interviu pentru INFO Huedin, dă asigurări că apa care alimentează orașul Huedin și comunele din zonă nu este contaminată: „Situația este de acum două zile. Nu are legătură cu siguranța apei potabile oferite populației din zonă și nici a Huedinului. S-a închis aducțiunea spre bazinele de pește din Săcuieu. Probele de apă potabilă nu sunt la risc”.

Citește și … Anchetă fulger coordonată de Danciu, noul șef al S.8.P.R. Huedin, în cazul poluării râului Săcuieu. S-a deschis dosar penal

Nici cei de la Poliție nu au fost sesizați pentru a face verificări în seara de joi. Și avem evident de-a face cu o infracțiune, una cu autor necunoscut la acest moment. Oamenii legii dau asigurări că se efectuează în continuare verificări.

Citește și … Anchetă fulger coordonată de Danciu, noul șef al S.8.P.R. Huedin, în cazul poluării râului Săcuieu. S-a deschis dosar penal

1 Comentariu
  1. […] Dacă va fi identificat autorul care a otrăvit peștii din râul Săcuieu și va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 5 ani de închisoare. Pentru a citi întregul material despre otrăvirea peștilor, click AICI. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.