Ultimate magazine theme for WordPress.

FOTO – Daciana Loi a fost premiată în cadrul galei „Oameni pentru oameni”

0 213

De mai bine de patru ani, Daciana Loi profesor la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, face bine unor copii, în schimbul unor zâmbete. Efortul ei a fost însă recunoscut vineri, la nivel național, când a fost numită „Arhitect al binelui” în cadrul galei „Oameni pentru oameni”, care a avut loc la București.

PSD NEGRENI

Gala „Oameni pentru oameni” îi onorează încă din anul 2003 pe oamenii care fac bine dezinteresat. Organizatorii încearcă să-i aducă împreună și să îi sărbătorească în adevăratul sens al cuvântului pe acești oameni care își rup din timpul lor liber pentru a-i ajuta pe ceilalți.

PSD POIENI

Daciana Loi are în grijă aproape 50 de copii pe care îi vizitează lunar. Petrece timp cu ei, se joacă, face teme, le urmărește evoluția la școală, iar prezentarea carnetului de note a devenit un fel de ritual între ea și cei mici. În fiecare lună, profesoara nu merge cu mâna goală, ci duce un coș de cumpărături, care îi scutește pe părinți de o cheltuială și care le oferă tuturor membrilor familiei șansa de a duce o viață normală, în ciuda greutăților și a lipsurilor cu care se confruntă. La început au fost doar câțiva copii, dar, vestea bunătății ei excesive s-a răspândit. Acum oamenii o caută, să ajute, să sugereze alți copii care au nevoie de ajutor.

PSD MĂRGĂU

Cu o forță parcă desprinsă din basme, Daciana a reușit să găsească loc în sufletul ei pentru un copil, apoi pentru încă unul și în scurt timp, peste 50 de micuți vor putea să se bucure de mângâierile ei calde. Desigur, ca orice erou din orice poveste, nu este singură, fiindcă Timea Vincze și Lucian Torok sunt alături de ea la fiecare pas și o susțin în orice idee nebunească ar avea. Una dintre aceste idei nebunești, care s-a materializat de curând, a fost deschiderea unui centru de terapie pentru copii cu nevoie speciale în Huedin. Acum, 10 micuți beneficiază, în mod gratuit, de kinetoterapie, gimnastică medicală, ergoterapie, consiliere psihologică, art-terapie și orice altceva ar avea nevoie.

Când nu îi vede, Daciana moare de dorul lor. Abia așteaptă să îi îmbrățișeze. Ea nu vede o tragedie în ce se întâmplă în viața lor, ci întâmplări triste, care pot însă să fie înlocuite cu zâmbete.

„Merg lunar să îi văd, pe toți. Merg la ei și dacă nu mă duc mi se face dor de ei. Dar mai sunt copilași noi pe care i-am luat abia luna aceasta și urmează să mai iau trei. Nu aș putea spune că situația acestor copii e tragică. Chiar dacă au fost situații mai disperate, am reușit să aducem zâmbete. Sunt și copii bolnavi care atât de mult se bucură când ne aud la ușă… Am avut o mamă care a dormit în scări de bloc, sau într-o cameră fără curent electric și cu șobolani sub pat. A fost o situație disperată, dar cu ajutorul oamenilor i-am mutat în casă nouă. Acum au cameră, bucătărie, baie, curent, căldură, apă”, povestește Daciana.

Când a început acest drum, care necesită atât de multă muncă, nu credea că efortul ei va fi recompensat și cu altceva decât de zâmbete. În momentul în care a aflat că a fost nominalizată la Gala ”Oameni pentru Oameni”, nu i-a venit să creadă.

„În urmă cu patru ani nici nu visam că vreodată voi ajunge la Gala Oameni pentru Oameni. Auzisem de ea și era pentru mine cea mai înaltă formă de recunoaștere pentru oamenii care aduc zâmbete, dar nu m-am gândit că eu voi ajunge acolo. Când am primit mailul în care am fost anunțată că am fost nominalizată, am simțit că îmi fuge pământul de sub picioare. Apoi am aflat că un om pe care îl apreciez foarte mult, Maria Holtzhauser, m-a nominalizat la această gală fiindcă a fost impresionată de ceea ce fac eu. Nu mă așteptam să fiu chemată și să mi se ofere acest titlu de Arhitect al Binelui”, povestește profesoara.

Daciana duce alimente de bază, lunar, la aproape 50 de familii. Dacă cei mici au nevoie de adidași noi, haine sau orice altceva, face tot posibilul să le obțină. Chiar și problemele medicale le rezolvă împreună. Daciana Loi are în spate și un număr de oameni, „Crăciunei și Crăciunițe”, care donează lunar 20 de lei. Pe lângă aceste fonduri, acest Arhitect al Binelui primește ajutor de la oameni buni care virează bani în contul asociației umanitare pe care o are.

Cei care doresc să facă o faptă bună pot să doneze o sumă cât de mică în contul asociației umanitare:

Cont Euro: RO97BTRLEURCRT0282041001

Cont RON: RO50BTRLRONCRT0282041001

Titular cont: Asociația Umanitară „Dreptul la viață Huedin”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.