Ultimate magazine theme for WordPress.

FOTO – A început „deszăpezirea” în zona Huedin, cu pietre. Drumarii n-au nicio treabă cu siguranța participanților la trafic – ARTICOL și în format AUDIO

1 2.474

A început bătaia de joc pe drumurile județene din zona Huedin. La fel ca anul trecut, dacă polițiștii nu își vor face treaba, zeci, poate sute de șoferi, se vor trezi cu parbrizele sparte și în acest sezon de iarnă. Drumarii au început să arunce pietre pe drum, în loc de un material antiderapant standard, cu granulație mică, care să nu provoace distrugeri autovehiculelor.

DESZĂPEZIRE CU PIETRE, BĂTAIE DE JOC AL DOILEA AN LA RÂND

Miercuri dimineața, între Mărgău și Răchițele, era format polei. Drumarii nicăieri, după cum precizează un martor. Harnici nevoie mare, aceștia și-ar fi făcut apariția în jurul prânzului și au aruncat pe drum pietre. „Acuma la amiază, când nu era deja polei pe jos! (n.r. pietrele au fost aruncate) Azi dimineață nu au reușit să vină când era înghețat asfaltul”, spune Andras.

Bărbatul cataloghează intervenția drept „bătaie de joc”, în condițiile în care autovehiculele pot suferi avarii din cauza dimensiunilor pietrelor.

Pentru a asculta AUDIO acest articol, în continuare, click pe play. Mai multe fotografii, în articol.

Și în sezonul de iarnă 2021 – 2022, zeci de șoferi s-au plâns pe rețelele de socializare că au suferit avarii la autovehicule, în special la parbrize, din cauza pietrelor aruncate, pe drumurile județene, pe post de antiderapant.

De cele mai multe ori, șoferii rămân cu paguba. Aceștia sunt plimbați între firma de deszăpezire și Consiliul Județean Cluj, care este administratorul drumului. La finalul acestor plimbări, oamenii află că trebuie să se adreseze instanței.

Toate aceste situații ar putea fi evitate dacă polițiștii s-ar sesiza și ar obliga firma de deszăpezire, prin sancțiuni punctuale, să presteze serviciile conform contractului, la granulația corectă a materialului antiderapant și respectând prevederile legale. În definitiv e vorba despre siguranță rutieră. Și Consiliul Județean Cluj, care este administratorul drumurilor județene, ar putea sancționa firma de deszăpezire.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ POLIȚIȘTII NU IAU MĂSURI FERME

Problema mașinilor avariate din cauza materialului antiderapant nu este una ce ține exclusiv de latură civilă, ci și penală unde este inclusă latura civilă. Vorbim, în principal, de infracțiunile de „distrugere” și „distrugere din culpă”, fapte prevăzute de articolele 253 și 255 din Codul Penal.

Sigur că la infracțiunea „distrugere” trebuie să existe și elementul de „intenție”, dar ea poate fi directă și indirectă. Presupunând că drumarii nu aruncă pietre cu intenția directă de a distruge autoturisme, prin simplu fapt că pot prevedea urmările, putem discuta despre intenție indirectă.

Referitor la „distrugere din culpă”, articolul din Codul Penal vorbește despre „…în cazul în care fapta este săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”. Chiar dacă legiuitorul nu a enumerat toate situațiile care atrag răspunderea penală, e simplu de înțeles că o piatră în parbriz îl poate face pe șofer să se sperie, să tragă de volan, să iasă în decor, să pătrundă pe contrasens unde să intre în coliziune cu alte autovehicule ori alte situații similare. Deci starea reală de pericol poate fi reținută.

Drumarii știu ce aruncă pe drumuri, asta datorită reclamațiilor, datorită discuțiilor din spațiul public, dar cu toate acestea nu vor să se conformeze și să respecte prevederile legale.

În fine, încadrările de mai sus sunt doar două. În Codul Penal mai există articole unde poate fi încadrată o eventuală faptă a drumarilor. În situația în care polițiștii nu își fac datoria, aceea de a veghea asupra siguranței circulației rutiere și în situația în care mai există distrugeri din cauza materialului aruncat de drumari, INFO Huedin urmează să publice modele de plângeri prealabile pe care cititorii să le descarce, să le completeze cu datele personale și să le înregistreze la Poliția Huedin, în vederea deschiderii de dosare penale.

NOTA* Referitor la plângerile prealabile facem precizarea că nu se prestează din partea INFO Huedin niciun serviciu de reprezentare/redactare și modelele sunt gratuite. Plângerile prealabile vor fi standard, cititorii urmând să completeze datele personale și starea de fapt. Tot cititorii trebuie să atașeze la plângeri fotografii cu mașina avariată, din care să reiasă și zona în care s-a întâmplat, respectiv să indice pietrele din zona respectivă. Ulterior se înregistrează la Poliția Huedin, de preferat, ori la unitatea de poliție pe raza comunei/orașului unde au suferit paguba. Plângerea prealabilă se înregistrează în termen de 90 de zile de la incident.

1 Comentariu
 1. Tra spune

  Din pacate asta-i adevarul Dur pe care o traim in fiecare sezon…
  Ramanem cu buzele umflate pe cand altii isi fac bani pe treaba asta si nimeni nu misca nimic!
  Cunosc situatia, eu stau pe DN1 E60 unde salaritele circula cu o viteza excesiva si cu discurile de imprastiere ridicate intrucat cu un drum imprastie pietrisul si in casele oamenilor spargand geamurile caselor!
  Si daca depui o reclamatie, nu recunosc nimic!
  Si la oamenii astea ii mai trebuie aderare!!
  Unde?
  Va multumesc pentru atentie!.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.