Ultimate magazine theme for WordPress.

Fost polițist din Huedin, FAVORIZAT de prim procurorul Petru Secan? A suflat în etilotest după două ore de la depistare

0 376

Dorian Pănican, fost polițist în Huedin, a fost depistat în data de 14 noiembrie, la Săcuieu, în timp ce conducea beat. Cei doi agenți tineri nu s-au lăsat influențați de atitudinea ostilă a fostului polițist și i-au cerut acestuia să sufle în etilotest. Pănican, desigur, a refuzat. Mai mult, spun sursele noastre, ar fi făcut mare tărăboi. Cei doi agenți tineri, o fată și un băiat, felicitări lor, nu au fost impresionați de  înjurăturile și amenințările lui Pănican, astfel că l-au pus la pământ, l-au încătușat și l-au dus direct la Spitalul Huedin pentru recoltare de probe biologice de sânge. Povestea de aici începe. În documentul atașat acestui articol veți putea vedea reacția oficială a Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin. În documentul semnat chiar de prim procurorul Pentru Secan se poate vedea negru pe alb că Pănican a fost tolerat timp de aproape două ore, în loc să-i fie întocmit dosar penal pentru refuz de testare. În același document, Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin menționează că „nu cunoaștem motivul pentru care făptuitorul a refuzat, în primă fază, să fie testat cu aparatul etilotest, cât și recoltarea probelor de sânge”. Însăși PJ Huedin recunoaște, oficial, prin semnătura lui Secan, că Pănican a refuzat să sufle în etilotest și să-i fie recoltate probe. Acest fapt ne indică foarte clar că legea a fost negociată.

AVOCAT

Odată adus la Spitalul Huedin, pentru recoltare de probe, Dorian Pănican ar fi refuzat din nou să sufle în etilotest. De recoltare de probe biologice de sânge nici nu poate fi vorba.

FAVORIZARE?

Având în față un caz clar de refuz, cei doi polițiști tineri îi propun prim procurorului de la Huedin, Petru Secan, să întocmească dosar penal pe numele lui Pănican pentru refuz de testare.

Potrivit unor surse, Petru Secan ar fi ordonat polițiștilor să mai aștepte că poate, poate, Pănican va catadicsi să sufle în etilotest, pentru a se vedea alcoolemia din aerul expirat.

Având bunăvoința prim procurorului Petru Secan, fostul polițist Pănican găsește portița de a trage de timp. Pănican ar fi spus că nu face nimic și nu declară nimic până nu îi vine avocatul. Și uite așa s-a tras de timp, aproape două ore, până când avocatul Simion Moldovan a ajuns la Spitalul Huedin. Avocatul l-ar fi sfătuit pe Pănican să sufle în etilotest și a suflat. Testarea s-a realizat la aproximativ două ore de la depistare, iar rezultatul a fost de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Domnilor, am fost șocați. Pănican a suflat în etilotest la două ore după ce a fost depistat, a făcut scandal, i-a înjurat pe colegii mei și i-a amenințat. Secan nu a acceptat propunerea celor doi agenți de a întocmi dosar penal pentru refuz de testare. În traducere, Secan i-a oferit portiță lui Pănican, una de două ore, pentru a-i scădea alcoolemia.  La testarea cu etilotestul a ieșit 0,44 mg/l. alcool pur în aerul expirat. Dacă mai stăteau jumate de oră Pănican, din cauza consumului de apă și a adrenalinei, ar fi avut alcoolemie sub limita de infracțiune. Colegii mei, doi polițiști tineri, au acționat corect și au consemnat într-un proces verbal că testarea s-a realizat după două ore”, spun surse judiciare pentru INFO Huedin, surse care au cerut să le fie păstrată confidențialitatea.

CE SPUNE LEGEA

Ne întrebăm de ce prim procurorul Petru Secan a permis să treacă atât de mult timp de la depistare până la testarea cu etilotestul și recoltarea de probe. Legea spune că testarea cu etilotestul se realizează imediat, la cererea polițistului. Tot legea mai spune că în cazul în care pe etilotest este indicată o valoare a alcoolemiei, agentul se va deplasa cu persoana în cauză, imediat, la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice se sânge. Agenții s-au deplasat, beția era evidentă, Pănican nu a fost de acord cu testarea.

„Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de poliţistul rutier sau, după caz, de poliţistul de frontieră, imediat la cea mai apropiată instituţie medicală autorizată sau instituţie medico-legală pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentraţiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat”, se arată în HG 1391 din 2006, alineatul 1.

Și după ce am citit acest articol de lege se pare că la Huedin, în cazul unora, totul e negociabil.

Există și posibilitatea de calculare retroactivă a alcoolemiei, dar metoda este una anevoioasă, costisitoare, complicată și poate fi contestată ușor, spun polițiștii de rutieră cu care am stat de vorbă.

Încă o întrebare: De ce s-ar complica prim procurorul Petru Secan cu recalculări și contestații ale valorii alcoolemiei din moment ce legea îi permitea să îl acuze pe Pănican de refuz de testare? În definitiv, timp de aproape două ore, Pănican a refuzat să fie testat.

CINE ESTE DORIAN PĂNICAN

Dorian Pănican a lucrat la Poliția Huedin, iar în ultimii ani el era ofițer de serviciu la intrarea în sediul Poliției Huedin. Din 2013 Pănican s-a pensionat pe caz de boală. Bărbatul a obținut documente care atestă că este bolnav psihic. Aceste documente au fost obținute în contextul în care, la acea vreme, a fost cercetat penal de către colegii săi pentru ultraj.

Polițistul Pănican ar fi agresat mai mulți pompieri care interveneau la stingerea unui incendiu izbucnit la locuința sa. Odată cu documentele care spuneau că el este bolnav psihic, Pănican a fost iertat de fapta de ultraj și a mers la pensie liniștit, statul nu l-a privat de drepturi.

Și o ultimă întrebare: Cum se poate ca Pănican să fi fost depistat cu afecțiuni psihice doar după ce a fost acuzat pentru ultraj?

CE SPUNE SECAN

Contactat telefonic, în cursul zilei de 21 noiembrie 2018, Petru Secan a precizat că nu știe la câte ore de la depistare i-au fost recoltate probe biologice de sânge lui Pănican. Acesta ne-a recomandat să facem o solicitare pe e-mail pentru a afla răspunsul. Am făcut-o și vă prezentăm răspunsul mai jos. Testare și prelevare de probe la aproximativ două ore de la depistare.

Trăiască spiritul și litera legii românești!  

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.