Ultimate magazine theme for WordPress.

Fenomene de iarnă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Someș-Tisa

0 151

Temperaturile cu valori negative au condus la apariția formațiunilor de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) pe majoritatea cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someș-Tisa. În perioada imediat următoare, acestea vor fi în extindere și intensificare.

IONEL SERVICE

Nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, în funcție de evoluția debitelor și, mai ales, a formațiunilor de gheață dezvoltate pe râuri.

Stratul de zăpadă, prezent pe arii extinse în județele Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud, măsoară până la 48 de centimetri la Iezer, 38 de centimetri la Smida, 36 de centimetri la Băișoara, 19 centimetri la Vlădeasa (cota 1400) și 21 de centimetri la barajul Colibița. În județele Satu Mare și Sălaj, stratul de zăpadă este prezent local și măsoară până la 7 centimetri la Huta Certeze și 5 centimetri la Zalău.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent situația cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice, expuse în această perioadă fenomenelor de îngheț.

Evoluția acestor fenomene, a precipitațiilor, a stratului de zăpadă și a echivalentului în apă al acestuia, a nivelurilor și a debitelor râurilor, precum și a volumelor de apă din principalele lacuri de acumulare sunt monitorizate și colectate zilnic de către Birourile Hidrologie. Datele și informațiile sunt utilizate de către Dispeceratul instituției pentru a întocmi rapoarte, care sunt transmise prin fluxul informațional la instituțiile responsabile.

Recomandăm cetățenilor să nu se aventureze pe gheața formată pe cursurile de apă și pe lacuri. Mersul pe gheață poate părea inofensiv, însă pericolul de accidente cauzate de ruperea gheții este real.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.