Ultimate magazine theme for WordPress.

Facturi la jumătate pentru oamenii din Munţii Apuseni. Legea veche de 26 de ani pe care puţini o cunosc

0 1.514

O lege destul de veche, de 26 de ani, prevede ca românii ce trăiesc în zona Munţilor Apuseni sau în Delta Dunării să plătească doar jumătate din facturile la energie elctrică şi gaze naturale.

Deşi legea a fost promulgată în 1996, nici oamenii, nici autorităţile locale nu ştiau că ea există, iar cei mai mulţi dintre ei n-au văzut niciodată vreo compensare la facturi. Însă toţi spun că aplicarea acestei legi ar însemna pentru ei un ajutor enorm.

Ordonanţa de Guvern 27 din 1996 prevedea reducerea cu 50% a facturilor la energie electrică, gaze naturale și energie termică pentru cei cu domiciliul situat în localitățile de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” sau anumite aşezări din Munții Apuseni. În judeţul Hunedoara, spre exemplu, este vorba de municipiul Brad şi 15 comune.

Nici autoritățile locale nu știau de această prevedere până recent.

Recent, preşedintele Consiliului Judetean Hunedoara a trimis o adresă premierului şi ministrului Energiei prin care le cere să ia măsuri pentru respectarea acestei legi.

„Am adresat o scrisoare primului-ministru, Guvernului României, ministrului de resort. Fiindcă nu putem să tratăm cu superficialitate o lege. Dacă este lege să reducem energia cu 50% trebuie să o respectăm”, a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Mai toţi locuitorii din zonă sunt clienţii principalului furnizor de energie, care însă nu aplică reducerile, chiar dacă pe site sunt oferite detalii despre facilităţile stabilite prin lege.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.