Ultimate magazine theme for WordPress.

EXCLUSIV – Soția și socrul unui polițist din Huedin, cercetați penal pentru fapte asimilate infracțiunilor de corupție. Colegii de dosar, o parte din angajații Primăriei Aghireșu

0 445

Soția și socrul unui ofițer de poliție din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin sunt cercetați penal pentru Abuz în serviciu, infracțiunea fiind asimilată faptelor de corupție. Mai exact este vorba despre Roxana Balint și Augustin Pop, cei doi fiind soția și socrul polițistului Alexandru Balint. Faptele de care sunt acuzați cei doi ar fi din anii trecuți, din  vremea când lucrau în cadrul Primăriei Aghireșu ca secretari de comună. Colegii de dosar ai celor doi sunt primarul din Aghireșu, Sorinel Lehene, viceprimarul din aceeași comună, Gheorghe Both, dar și o parte din consilierii locali. Potrivit unor surse judiciare, angajații Primăriei Aghireșu ar fi concesionat ilegal, către două persoane, unele suprafețe de pășune din comună. La solicitarea INFO Huedin, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin arată că faptele s-au comis în perioada 2011 – 2017. Potrivit datelor din dosar, 12 angajați ai Primăriei Aghireșu au calitatea de suspect în dosarul în care sunt acuzați de abuz în serviciu în formă agravată. Abuzul în serviciu este o infracțiune de serviciu, asimilată faptelor de corupție.

IONEL SERVICE

RĂZBUNARE?

Procurorul Adrian Drăgan nu duce lipsă de dosare cu nume importante și chiar influente în zona Huedin. Dosarul despre care scriem astăzi a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin în data de 31.07.2018, iar de atunci au fost adunate probe considerate ca fiind relevante cauzei. Unele documente au fost ridicate personal de procurorul Drăgan chiar din sediul Primăriei Aghireșu.

Este cunoscut faptul că între ofițerul de poliție Alexandru Balint și primarul Sorinel Lehene există încă tensiuni mai vechi, din vremea în care Balint a fost șeful Secției de Poliție Aghireșu. Totul a culminat, spun surse din Primăria Aghireșu, cu acest dosar penal. În acest dosar penal sunt cercetați inclusiv soția și socrul lui Alexandru Balint.

„Din dorința de a se răzbuna pe domnul primar Lehene, domnul Balint l-a reclamat la Serviciul Economic din cadrul Poliției Cluj. Avem această informație din sursă sigură. Nu poate fi confirmat acest lucru pentru că, am înțeles, informația a avut un circuit intern. Nu știu exact cum e procedura. Altceva este important. Acest domn Balint ori a uitat, ori a fost orb de furie când a făcut acel denunț, sau cum se numește, ori a fost prost, pentru că socrul și soția dânsului au fost, pe rând, secretarii comunei. Dacă dânsul a fost cel care a făcut informarea, așa cum știm noi, atunci să-și ceară scuze de la soție și de la socru, datorită lui sunt cercetați penal la pachet cu noi. Roxana Balint și Augustin Pop, soția și socrul lui Balint, erau secretarii comunei, ei trebuiau să verifice legalitatea actelor, nu consilierii locali sau primarul. Și să mai arătăm că și Răzvan Pop, cumnatul domnului Balint, a primit pășune de la Aghireșu, tot așa cu semne de întrebare. Există dovezi la dosar”, spune un angajat al Primăriei Aghireșu,  care dorește să-și păstreze anonimatul, cu atât mai mult că este parte în dosarul penal instrumentat de Drăgan.

De altfel, procurorii de la Huedin susțin că în acest dosar nu a fost vorba de un denunț al cuiva, ci de o sesizare din oficiu a polițiștilor. Într-o situație reală, polițiștii trebuie să aibă informația de undeva pentru a se autosesiza.

În această săptămână, rând pe rând, cei 12 angajați ai Primăriei Aghireșu au făcut cărare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin. În frunte cu primarul și viceprimarul, toți au fost nevoiți să dea cu subsemnatul. Cei mai mulți dintre angajații primăriei aveau calitatea de martor la intrarea la audieri. La ieșirea de la audieri, funcționarii aveau calitatea de suspect.

INFO Huedin a făcut o solicitare de comunicare a datelor din dosarul în care sunt cercetați funcționarii Primăriei Aghireșu. Vezi mai jos documentul.

LISTA CELOR 12 SUSPECȚI

CARE SUNT FAPTELE

Principala acuzație reținută în sarcina celor 12 suspecți este Abuzul în serviciu, o infracțiune asimilată faptelor de corupție. La încadrarea faptei, procurorul Drăgan a reținut în sarcina suspecților săvârșirea infracțiunii de Abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite.

Articolul 13/2 din Legea 78/2000, cel care face referire la foloase necuvenite, a fost raportat la articolul 297 Cod penal, cel pe care se face încadrarea de Abuz în serviciu. Practic, procurorul scoate în evidență că infracțiunea este comisă în formă agravată, motiv pentru care limitele de pedeapsă prevăzute de articolul 297 Cod penal, între 2 și 7 ani de închisoare, se majorează cu o treime.

În răspunsul primit de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin aflăm că „În sarcina tuturor suspecților se reține că în perioada 2011 – 2017 și-au exercitat defectuos atribuțiile de serviciu”.

Ce înseamnă asta? Surse judiciare spun că funcționarii Primăriei Aghireșu, adunați într-o comisie, ar fi concesionat cu „cântec” suprafețe de pășune, către două persoane, fără să respecte legislația în vigoare. Valoarea prejudiciului creat statului nu a fost încă stabilit de anchetatori. Cei vizați de acuzații susțin că la mijloc este o neînțelegere.

„Sincer nici nu îmi aduc aminte exact ce a fost acolo. Rețin totuși că au existat caiete de sarcini, licitația a fost legală. Trebuie să verificăm documentele și să vedem. Din punctul meu de vedere procurorul se află într-o eroare”, ne spune unul dintre angajații Primăriei Aghireșu, suspect în dosarul deschis de procurori.

ȘEFII PRIMĂRIEI AGHIREȘU, PE SILENT 

Primarul Sorinel Lehene și viceprimarul Gheorghe Both au fost contactați în repetate rânduri, în cursul zilei de joi, după ce au ieșit de la audieri. Ne-am onorat obligația legală de a-i lăsa să își exprime punctul de vedere referitor la acuzațiile aduse de procurori.

Numai că, cei doi nu au răspuns la telefoanele de serviciu, acele telefoane plătite din banii aghireșenilor. În definitiv, localnicii sunt îndreptățiți să afle poziția celor doi șefi de instituție, să afle de la cei doi dacă pășunea a fost concesionată ilegal, așa cum spun procurorii, ori nu.

Roxana Balint și Augustin Pop nu au putut fi contactați pentru a-și expune punctele de vedere. Alexandru Balint nu poate comunica direct cu presa.


NOTA: Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.