După ce INFO Huedin a făcut plângere penală, ofițerul de poliție Alexandru Balint a fost sancționat dur de către șefii lui
La finalul anului 2017, INFO Huedin i-a făcut o plângere penală ofițerului Alexandru Balint de la Poliția Huedin. Acuzația era de divulgare de informații nedestinate publicității. Procurorul Sabin Moldovan, de la Parchetul Curții de Apel Cluj, a considerat că Balint nu a comis o infracțiune, dar nici nu ne-a trimis o decizie de clasare, așa cum spune legea, pentru a o putea contesta, având acest drept. Plângerea penală s-a întors la Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, iar Alexandru Balint a fost sancționat disciplinar.

După 9 luni de la plângerea noastră, IPJ Cluj l-a sancționat pe Alexandru Balint. Sancțiunea disciplinară este de mustrare scrisă. Chiar dacă sună ușor „mustrare scrisă”, forma pedepsei, în cazul polițiștilor, este cât se poate de serioasă. Sancțiunea disciplinară îi va lua lui Alexandru Balint din drepturi și, mai mult, nu va putea participa o perioadă de câțiva ani la concursuri de ocupare a unor funcții de conducere.
Practic, Alexandru Balint se pregătea să concureze pentru postul de șef al Secției 8 Poliție Rurală Huedin, concurs care va avea loc la finalul acestei luni, dar odată cu primirea acestei sancțiuni a fost scos din cursă, susțin sursele noastre. La ultimul concurs la care Balint a participat a obținut nota 5, cu un punct din oficiu, deși nota minimă de promovare era 7.
Membrii comisiei de disciplină din cadrul IPJ Cluj, în care a fost cercetat Alexandru Balint, s-ar fi arătat indignați de comportamentul ofițerului. Aceștia i-ar fi propus șefului Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Constantin Ilea, mutarea lui Balint la o altă secție de poliție. Ilea nu a decis încă soarta ofițerului.
De altfel, polițiștii din Huedin și-au arătat în repetate rânduri nemulțumirea față de comportamentul lui Alexandru Balint.
INFO Huedin va face, prin avocatul care ne reprezintă, Călin Merca, o solicitare, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, de comunicare a deciziei de clasare a dosarului în care îl acuzăm pe Alexandru Balint de divulgare de informații nedestinate publicității. După ce vom fi în posesia deciziei o vom contesta la Curtea de Apel Cluj. De la C.A. Cluj un judecător va spune dacă există elemente de comitere a unei infracțiuni sau nu. În cazul în care judecătorul va constata că există elemente de comitere a unei infracțiuni, dosarul cu plângerea noastră se va întoarce la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Cluj, la un alt procuror sau chiar la procurorul care a clasat lucrarea.
Până la o eventuală constatare de comitere a unei infracțiuni, Balint rămâne cu pedeapsa disciplinară aplicată de șefi.
Pe această cale ținem să precizăm că inspectorul șef al IPJ Cluj, Constantin Ilea, a dat dovadă de verticalitate și l-a sancționat pe Balint, la propunerea comisiei de disciplină. Șeful IPJ Cluj putea să refuze ori să-i dea lui Alexandru Balint o altă sancțiune mai ușoară, dar nu a făcut-o.
Contactat telefonic pentru a comenta măsura luată împotriva lui, Alexandru Balint nu a putut fi găsit.
UPDATE – 1 – 16.07.2018
Sancțiunea primită de Balint poate fi atacată la IGPR.