Ultimate magazine theme for WordPress.

Dosarul presupusului viol de la Răchițele este „IN REM”. Ce înseamnă asta

0 748

Dosarul presupusului viol de la Răchițele este în faza „in rem”, adică vizează fapta și nu o persoană. Faptul că nu există, la 5 zile de la plângere, un dosar „in personam” , adică să vizeze o persoană care a comis fapta, ne arată că anchetatorii se mișcă greu ori că nu există probe. Ori că nu se dorește administrarea de probe.

În cele 5 zile se puteau face percheziții domiciliare, informatice, expertize și multe alte investigații operative. Acum e tardiv. Minora se află în sânul familiei, unde ar putea fi influențată să-și schimbe declarațiile, iar presupusul violator a avut timp suficient pentru a-și pregăti o apărare ca la carte. În lipsa unei calități procesuale și a unei măsuri preventive, chiar și control judiciar, tatăl poate lua legătura cu minora în orice moment.

Minora de 15 ani l-a reclamat pe tatăl său pentru viol la 23 iulie. Dosarul s-a deschis pe faptele de actul sexual cu un minor și viol. În 27 iulie, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin comunicau printr-o adresă că dosarul penal este „in rem”.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de viol, (…) și act sexual cu un minor, (…), fapte cu privire la care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem”, se arată în adresa PJ Huedin

De ce este „in rem” ? Din mai multe motive. Fie anchetatorii se mișcă greu și nu reușesc să obțină probe, fie nu au ce obține. Sau nu vor să obțină, pentru că nu trebuie exclusă nici această variantă. Surse au precizat pentru Observator Antena 1 că procurorii de la Huedin nu au dispus nici măcar o expertiză medico legală a minorei.

Din start, un dosar poate ajunge din „in rem” în „in personam” doar la plângerea prealabilă a victimei. Faptul că după plângere, anchetatorii nu i-au oferit bărbatului calitatea minim procesuală de suspect ridică mari semne de întrebare. Există probe, nu există, le pot obține, nu le pot obține, nu vor să le obțină?

Există și șansa ca procurorul de caz să fie precaut, în eventualitatea în care situația ia o întorsătură. Și în acest caz se explică de ce tatăl acuzat de viol nu este nici măcar suspect.

Pentru ca un suspect să ajungă inculpat nu este suficientă bănuiala rezonabilă că a comis fapta. Cu calitatea de inculpat o persoană este judecată, iar pentru a ajunge ca o persoană să fie judecată trebuie probe solide.

Citește și … A șasea zi în care anchetatorii de la Huedin bâjbâie după adevăr, în cazul violului de la Răchițele. Tăcere totală

Citește și … Minoră din Răchițele, violată de propriul tată. Bărbatul, LIBER să se bucure de viață. Victima în plasament la DGASPC

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.