Ultimate magazine theme for WordPress.

DOCUMENTUL procurorilor de la Huedin în cazul primarului din Beliș și a partenerilor săi la infracțiuni silvice. Iată acuzațiile, pe larg!

0 332

Procurorii de la Huedin au motivat punerea în mișcare a acțiunii penale, începerea urmăririi penale, față de primarul din Beliș, Viorel Matiș, (PSD) dar și față de colegii din trecut ai edilului, cu care lucra la Ocolul Silvic Beliș. Acuzatorii arată că Viorel Matiș, Roșu Ardelean, Nicolae Goga și Marcel Lung au permis și instigat la defrișări ilegale extinse pe raza O.S. Beliș, cauzând un prejudiciu de peste 250.000 de euro. În momentul în care au fost depistați, pentru a-și ascunde faptele, au întocmit fals, în mod halucinant, sute de procese verbale pe numele unor persoane decedate și bătrâni din zonă. Toate acestea au fost făcute de către lucrătorii silvici pentru a reduce valoarea prejudiciului creat de către ei, cu bună știință, pentru a-și ascunde faptele comise, și a induce în eroare autoritățile că vinovați de măcelul pădurilor sunt localnicii și nu ei. 

AVOCAT

Din probatoriu reiese că procesele verbale întocmite de Viorel Matiș, Roșu Ardelean, Nicolae Goga și Lung Marcel, au fost scrise și semnate de către ei, iar persoanele pe numele cărora au fost încheiate nu aveau habar că cineva le-a folosit identitatea. Toate procesele verbale au fost înaintate către Viorel Matiș, șef de ocol în acea perioadă, care era în măsură să stabilească sancțiunea și care, deși a văzut că toate sancțiunile sunt întocmite într-o perioadă foarte scurtă a stabilit la fiecare proces măsura de avertisment scris. Dacă ar fi stabilit amenzi, acestea ar fi trebuit plătite sau trimise în debit, în caz de neachitare, administrației financiare unde aveau domiciliul presupușii contravenienți.  Acest lucru i-ar fi făcut pe oameni să-și dea seama că au fost sancționați ilegal.

“Prin ordonanţa din data de 16.07.2017 s-a dispus punerea in mişcare acţiunii  penale fata de inculpatii:

  1. Roşu Ardelean, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art 25 din V.C. Pen. raportat la art. 107, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 107, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep, furt de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 109, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 109, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep., fals intelectual, în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 V. C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 V. C. pen. (36 acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor persoanelor  în formă continuată, faptă  prevăzută şi pedepsită de art. 246, din V. Cod Penal, cu aplicarea art. 41, alin. 2 V. Cod Penal (23 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, faptă prevăzută la art. 288, alin 1 şi 2 din  V. Cod Penal cu aplic. art. 41 alin.  V. C.pen. (123 acte materiale) şi uz de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 din V. Cod Penal, toate cu aplicarea art. 33, lit. a din V. Cod Penal şi art. 5 Noul Cod Penal., constând în aceea ca in perioada februarie-aprilie 2013 in calitate de padurar la Ocolul Silvic Belis,jud.Cluj,  a determinat cu intentie mai multe persoane sa taie fara drept si  sa sustraga arbori din cantonul pe care il avea in paza sa  , prejudicial  cauzat  fiind in valoare   de 1.148.822,9 lei, iar ulterior pentru a justifica arborii taiati illegal  a intocmit  in fals   36 procese verbale de constatare a contravenţiilor silvice în vederea reducerii prejudiciului creat,  folosind  fără drept date cu caracter personal a unor persoane, unele chiar și decedate, încălcându-se prevederile art. 8 din Legii 677/2001 cu privire la protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cauzând şi prejudiciu fiecărei persoane în numele căreia a fost întocmit respectivul proces verbal, contrafacand semnatura persoanelor pe numele carora a intocmit procese verbale de contraventie, folosind  documentele  falsificate, respectiv procesele verbale de constatare a contravenţiilor silvice în faţa organelor de control (ITRSV) în vederea reducerii prejudiciului creat.

 

  1. Goga Ilie Nicolae pentru săvârşirea  infracţiunilor de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art 25 din V.C. Pen., raportat la art. 107, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 107, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep, furt de arbori din fondul forestier naţional,  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 109, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 109, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep, fals intelectual,  în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 V. C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 V.C.pen. (124 acte materiale), toate cu aplicarea art. 33, lit. a din V. Cod Penal şi art. 5 Noul Cod Penal,  constând în  aceea că în perioada februarie-aprilie 2013, în calitate de şef district silvic in cadrul Ocolului Silvic Belis,jud.Cluj a determinat, cu intenţie mai multe persoane, să taie fără drept şi să sustragă arbori din fondul forestier naţional,dupa care pentru a diminua  prejudiciul  produs prin tăierea ilegală a arborilor , a completat  123 procese verbale de contravenţie silvică întocmite de către inculpatii  Roşu Ardelean şi Lung Marcel, cunoscând faptul că aspectele prezentate în acestea sunt nereale iar cu ocazia intocmirii actului parţial de fond, înaintea controlului ITRSV, a consemnat  date nereale cu privire la situaţia constatată în teren;

 

  1. Lung Marcel, pentru savarsirea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art 25 din V.C. Pen., raportat la art. 107, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 107, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep, furt de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 109, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 109, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep, fals intelectual,  în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 V. C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 V.C.pen. (87 acte materiale), toate cu aplicarea art. 33, lit. a din V. Cod Penal şi art. 5 Noul Cod Penal,  constând în  aceea că în perioada februarie-aprilie 2013,in calitate de technician silvic in cadrul Ocolului Silvic Belis ,jud.Cluj, a determinat, cu intenţie mai multe persoane, să taie fără drept şi să sustragă arbori din fondul forestier naţional. De asemenea avand atributiuni pe linia întocmirii de procese verbale de constatare a contravenţiilor silvice, cu scopul de a crea o aparenta  de legalitate cu privire la taierile ilegale de arbori si  pentru a diminua prejudicial cauzat prin taierea ilegala a arborilor , a completat 87 procese verbale de contravenţie silvică, cunoscând faptul că aspectele prezentate în acestea sunt nereale.

 

  1. Matiş Viorel, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art 25 din V.C. Pen., raportat la art. 107, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 107, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep, furt de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 109, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 109, alin. 2 lit d din Legea 46/2008 rep, fals intelectual,  în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 V. C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 V.C.pen. (123 acte materiale), toate cu aplicarea art. 33, lit. a din V. Cod Penal şi art. 5 Noul Cod Penal , constând în  aceea că în perioada februarie-aprilie 2013, in calitate de sef al Ocolului Silvic Belis,jud.Cluj a determinat, cu intenţie mai multe persoane, să taie fără drept şi să sustragă arbori din padurea aflata in administratea Ocolului Silvic Belis .De asemenea , în calitate de şef de ocol având competenţa de a stabili sancţiunea contravenţională aplicabilă,  a stabilit sancţiunea , constand in  ”Avertisment” în cazul tuturor celor 123 de procese verbale de contravenţie,intocmite in fals de catre inculpatii Rosu Ardelean si Lung Marcel,  cu scopul de a evita ca procesele contravenţionale să fie date în debit.

 

Inculpatii Goga Ilie Nicolae,Lung Marcel si Matis Viorel au fost retinuti in data de 14.08.2017 pentru o durata de 24 de ore,   iar in cursul zilei de 15.08.2017, fata de cei trei inculpati s-a dispus masura controlului judiciar pe o durata de 60 zile.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt ,  în vederea stabilirii răspunderii penale a inculpatilor”, precizează procurorii în documentele de acuzare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.