Ultimate magazine theme for WordPress.

DOCUMENTE: Pănican este cercetat penal și pentru refuz de recoltare de probe de sânge. Asta NUMAI după ce INFO Huedin s-a interesat de dosar. Rapoarte controversate, liderul unui sindicat al polițiștilor reacționează: „Agenții de poliție, mai mult ca sigur au fost determinați, ca să nu spun obligați, să scrie aceste rapoarte”

0 320

La finalul săptămânii trecute scriam despre Dorian Pănican, fostul polițist din Huedin, care a fost prins în timp ce conducea un autoturism deși se afla sub influența băuturilor alcoolice. În articol ne întrebam, legitim, dacă prim procurorul Petru Secan l-a favorizat cumva. Dorian Pănican a refuzat timp de aproape două ore să-i fie recoltate probe de sânge și să sufle în etilotest, lucru recunoscut inclusiv de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, la 6 zile de la incident, prin semnătura prim procurorului Petru Secan. Cu toate acestea, Dorian Pănican nu era cercetat pentru refuz de recoltare de probe biologice de sânge, așa cum cere legea. Acuzația pentru care era cercetat Pănican era aceea de conducere sub influența băuturilor alcoolice. Încadrările faptelor le face procurorul. Acuzația de conducere sub influența băuturilor alcoolice a venit după ce Dorian Pănican a acceptat să-i fie recoltate probe biologice de sânge. Potrivit unor surse, Secan le-ar fi spus agenților să aștepte că poate Pănican va accepta recoltarea de probe și așa a fost. Pănican a acceptat recoltarea la aproximativ două ore de la depistarea lui în trafic, dar numai după ce avocatul său a ajuns la Spitalul Huedin. Secan se apără și susține, cu ajutorul a două rapoarte cerute de la polițiștii, după publicarea articolului nostru, că nu a luat legătura cu agenții din teren și nu i-a influențat. Din dreptul la replică a procurorului Secan aflăm că Dorian Pănican a fost acuzat și de refuz de recoltare de probe biologice de sânge, asta după de INFO Huedin s-a interesat de dosar. Liderul unui sindicat al polițiștilor reacționează și susține că agenții au fost determinați sau obligați să scrie rapoartele care îl „curăță” pe Secan de orice implicare în acest caz.

PSD NEGRENI

În data de 14 noiembrie, fostul polițist Dorian Pănican este depistat în trafic, în timp ce conducea sub influența băuturilor alcoolice. Îi înjură și amenință pe cei doi polițiști, iar oamenii legii îl încătușează și îl duc la spital pentru prelevare de probe de sânge. Pănican refuză, timp de aproape două ore, să sufle în etilotest și să-i fie recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

PSD POIENI

Surse au declarat pentru INFO Huedin că tocmai prim procurorul Petru Secan le-ar fi spus agenților de poliție să nu deschidă dosar penal pe numele lui Pănican pentru refuz de recoltare și să aștepte, că poate acceptă recoltarea. A acceptat, dar la aproximativ două ore de la depistare. Agenții consemnează acest aspect într-un proces verbal. Timp de aproape două ore agenții nu întocmesc dosar pentru refuz, așteaptă. Ce așteaptă, de ce așteaptă? Bună întrebare, nu avem răspuns.

PSD MĂRGĂU

După ce îi sunt recoltate probe de sânge, Pănican este cercetat într-un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”. Nici vorbă și de acuzația de refuz de recoltare, cu toate că a refuzat aproape două ore.

În data de 20 noiembrie, la 6 zile de la incidentul cu Pănican, INFO Huedin află de caz și trimite o solicitare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, prin care solicită date din dosar. În răspunsul primit sub semnătura lui Petru Secan se confirmă că Pănican a fost agresiv cu polițiștii, că a fost încătușat, că a condus beat și se mai preciza că este cercetat doar pentru conducere sub influența alcoolului. BONUS, Petru Secan recunoaște în document că Pănican a refuzat testarea cu etilotestul și recoltarea de probe biologice de sânge. Numai că, după cum reiese din documentul parchetului, acuzația este de conducere sub influența băuturilor alcoolice, nu și de refuz de recoltare.

 PJ Huedin explică incidentul cu Pănican și se poate observa că în sarcina lui e reținută doar infracțiunea de conducerea pe drumurile publice sub influența alcoolului, nu și cea de recoltare de probe

Vineri, în data de 7 decembrie, după o amplă documentare a materialului, pe portalul INFO Huedin publicăm articolul cu titlul „Fost polițist din Huedin, FAVORIZAT de prim procurorul Petru Secan? A suflat în etilotest după două ore de la depistare”. Era o întrebare absolut legitimă, având la bază elemente factuale și alte informații venite pe surse. De ce nu are Pănican dosar penal pentru refuz? În definitiv timp de aproape două ore a refuzat testarea și recoltarea de probe. Încadrarea faptei s-a făcut pe conducere sub influența alcoolului, după ce Pănican a acceptat să-i fie recoltate probe de sânge. De altfel, conducerea sub influența alcoolului este pedepsită mai blând decât refuzul de recoltare.

Luni, în data de 10 decembrie, la 3 zile după publicarea articolului, prim procurorul Petru Secan se întoarce la serviciu și se gândește să folosească Poliția Română pentru a-și demonstra nevinovăția în fața INFO Huedin. În cadrul dosarului în care este cercetat penal Pănican, Petru Secan emite o adresă către Poliția Huedin prin care cere ca agenții care l-au prins pe Pănican beat să dea câte un raport de activitate. Pe lângă activitățile specifice, agenții au scris că în perioada cercetărilor Petru Secan nu a luat legătura cu ei. Scopul rapoartelor pare să fie altul, acela de a spune agenții, sub semnătură, că Secan nu a luat legătura cu ei. De altfel, în dosarul penal respectivele rapoarte nu au nicio justificare, susțin specialiștii în drept cu care am vorbit în scop informativ. Rapoartele agenților conțin elementele din procesul verbal încheiat la intervenție și nu își au rostul în traducere. Rapoartele agenților, trimise spre publicare de prim procurorul Petru Secan, într-un drept la replică, conțin date cu caracter personal și elemente din faza de urmărire penală, care nu este publică potrivit legii.

Iată cum a intrat Secan în posesia rapoartelor. Rapoartele nu au fost necesare în dosarul penal până la publicarea articolului?

IPJ Cluj explică cum au ajuns rapoartele agenților la Secan

În data de 11 decembrie, o zi mai târziu, Petru Secan trimite un drept la replică pentru INFO Huedin. Dreptul la replică este însoțit de rapoartele agenților și Secan cere ca ele să fie publicate. Rapoartele nu sunt anonimizate, conțin date cu caracter personal și elemente care nu ar trebui să fie publice în faza de urmărire penală, care nu este publică potrivit legii. Mai aflăm din dreptul la replică faptul că s-a extins urmărirea penală pe numele lui Pănican și pentru refuz de recoltare de probe. SURPRIZĂ! Când s-a extins? După ce INFO Huedin s-a interesat de dosar.

Dreptul la replică a prim procurorului Petru Secan

Cosmin Andreica, liderul sindicatului de poliție EUROPOL, este convins că agenții au fost determinați, dacă nu obligați, să scrie respectivele rapoarte în care se specifică faptul că prim procurorul Secan nu a luat legătura ei după ce l-au depistat pe Pănican beat.

Cosmin Andreica – lider sindicatul EUROPOL

„Agenții de poliție, mai mult ca sigur au fost determinați, ca să nu spun obligați, să scrie aceste rapoarte, în condițiile în care legea nu prevede o asemenea obligație în sarcina lor. Mai mult, sunt la fel de convins că ei nici nu au știut că rapoartele lor scrise la solicitarea șefilor, care conțin date cu caracter personal și toate informațiile legate de cercetarea penală, vor fi folosite de către o terță persoană, cum este prim-procurorul, pentru a le utiliza ca drept la replică al unei alte instituții, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin. Este important de precizat că activitatea de urmărire penală are un caracter nepublic, fiind necesară păstrarea secretului cu privire la datele actelor de cercetare penală efectuate”, declară Cosmin Andreica pentru INFO Huedin.

Prin semnarea rapoartelor, care sunt scrise la un calculator, agenții neagă faptul că Secan a luat legătura cu ei, iar acum trebuie să justifice de ce, timp de aproape două ore, nu i-au întocmit lui Pănican dosar penal pentru refuz de recoltare. Probabil că au avut ei multă răbdare cu Pănican după ce acesta i-a înjurat și amenințat. Poate după o cercetare competentă aflăm de ce agenții au avut atâta răbdare cu Dorian Pănican. Rămâne de văzut dacă cineva se va sesiza din oficiu și va efectua o cercetare.

Rămâne întrebarea în continuare. A fost sau nu o tentativă de mușamalizare a unei infracțiuni comise de Pănican? Este o întrebare legitimă, din moment ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin a extins cercetarea penală a lui Pănican și pentru refuz de recoltare doar după ce INFO Huedin a solicitat date din dosar. Acum, Pănican este cercetat pentru două infracțiuni care, aparent se exclud. E cercetat pentru conducere sub influența alcoolului, după ce a acceptat să-i fie prelevate probe de sânge, dar este cercetat și pentru refuz de recoltare de probe. Aparent infracțiunile se exclud, dar jurisprudența ne spune că au fost cazuri în care cele două infracțiuni au fost reținute împreună.

Avocatul Călin Merca susține într-o declarație pentru INFO Huedin că agenții de poliție aveau obligația, fără doar și poate, de a-i întocmi dosar penal lui Dorian Pănican în cele două ore în care au așteptat după el. 

Călin Merca – avocat

„În situația în care un conducător auto refuză (timp de 2 ore) să sufle în aparatul etilotest sau să i se preleveze mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei, consider că agenții de poliție au obligația să constate refuzul acestuia, să întocmească un proces verbal de sesizare din oficiu și să înceapă urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de „refuz sau sustragere de la prelevarea de probe biologice, infracțiune prevăzută și pedepsită de art. 337 Cod Penal.

În speța prezentată de dumneavoastră s-a început inițial urmărirea penală pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, infracțiune prevăzută și pedepsită de art. 336 (1) Cod Penal, pentru ca mai apoi să fie extinsă și cu privire la infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de probe biologice, infracțiune prevăzută și pedepsită de art. 337 Cod Penal.

Este posibil ca organele de cercetare penală să înceapă urmărirea penală pentru o infracțiune, pentru ca mai apoi, în cazul în care, după începerea urmăririi penale au constatat fapte noi, date cu privire la participarea altor persoane sau împrejurări care pot duce la schimbarea încadrării juridice a faptei, să extindă urmărirea penală și cu privire la acestea”, precizează, pentru INFO Huedin, avocatul Călin Merca.

Totuși, în acest caz infracțiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice exista încă de la data începerii urmăririi penale în dosarul 1144/P/2018, dacă într-adevăr s-a consemnat refuzul conducătorului auto de către agenții de poliție, în documentele trusei de prelevare a probelor pentru stabilirea alcoolemiei, așa cum afirmă aceștia în rapoartele date șefilor, rapoarte care au ajuns la prim procurorul Petru Secan. În acest caz nu putem să nu ne întrebăm de ce nu s-a început din start urmărirea penală pentru această infracțiune, acesta consumându-se practic la momentul exprimării refuzului de a se supune prelevării probelor biologice de către Pănican.

Va face cineva o anchetă serioasă pentru a se stabili dacă am avut de-a face cu o tentativă de mușamalizare a unei infracțiuni? Vom afla! 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.