Ultimate magazine theme for WordPress.

DOCUMENTE OFICIALE! Probleme grave la Primăria Călățele! Contabila poate ajunge în PUȘCĂRIE. Și alte nereguli au fost găsite

0 2.570

Contabila Primăriei Călățele poate ajunge la închisoare. Aceasta este cercetată penal după ce ar fi plătit dublu niște facturi către firma Maricris Impex SRL. Informația apare pentru prima dată într-un raport oficial al Curții de Conturi Cluj, document care scoate în evidență neregulile făcute de către contabilă. Info Huedin a mers pe fir și a aflat în mod oficial că Iosefina Tripon este cercetată pentru infracțiunea de înșelăciune, în dosarul 436/p/2016. Nu sunt singurele probleme găsite de Curtea de Conturi la Primăria Călățele de-a lungul timpului, inspectorii au descoperit că angajații primeau, fără drept, cadouri de sărbători și alte premii. Ba mai mult, între anii 2007 – 2011, au fost făcute plăți ilegale în avans, în valoare de peste 5 miliarde și jumătate de lei vechi, iar lucrările plătite nu au mai fost realizate niciodată. Luăm neregulile pe rând, în ordine cronologică, cu documente, și vă explicăm cum a fost furată Primăria Călățele ani la rând. Propunem să citiți până la capăt acest material, documentarea lui a durat cel puțin două săptămâni.

AVOCAT

DOCUMENTELE DIN ACEST ARTICOL SUNT OBȚINUTE DE LA PREFECTURA CLUJ, CURTEA DE CONTURI CLUJ ȘI INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN CLUJ.

În anul 2007, la ordinul primarului Aurel Vlaic s-a virat ilegal către firma Silcom Instal SRL suma de peste 259,638, adică peste 2 miliarde și jumătate de lei vechi. Banii reprezentau un avans pentru această firmă, care trebuia să efectueze lucrări de canalizare în Călățele Sat de Vacanță II. Firma a efectuat lucrări minime la sistemul de canalizare, dar nu a terminat niciodată lucrarea, iar la baza facturii de plată în avans, care oricum era ilegală, nu se regăsește un proces verbal de recepție a lucrărilor. Asta a fost prima țeapă pentru Primăria Călățele.

În 2008, în vremea primarului Petru Toadere  s-a virat ilegal tot către firma Silcom Instal SRL suma de peste 262.000, adică peste 2 miliarde și jumătate de lei vechi. Deși această firmă încasase un avans ilegal pentru o lucrare pe care nu o ducea la sfârșit, respectivul sistemul de canalizare, iată că și de această dată, la ordinul primarului Toadere, în conturile acestei firme intrau ilegal peste 2 miliarde și jumătate de lei vechi. Acești bani erau tot un avans ilegal pentru 4 pompe de epurare. Nici de această dată firma Silcom Instal SRL nu și-a onorat obligațiile contractuale. Asta a fost a doua furăciune din Primăria Călățele pentru care primarul a fost la închisoare, dar și cei doi directori ai firmei Silcom Instal SRL.

Mai exact, Petru Toadere, în calitate de primar, a semnat în fals că a primit cele 4 stații de epurare, dar în realitate nici firma Silcom nu le avea pe stoc.

În anul 2009, când la conducerea comunei Călățele era tot Petru Toadere, tot la ordinul lui, s-a plătit către Profesional Construct SRL suma de peste 51.000 de lei pentru extinderea sediului în care funcționează Primăria Călățele, dar lucrarea nu a fost dusă la sfârșit, iar patronul a rămas cu banii în buzunar. Și această plată, către această firmă, arată inspectorii Curții de Conturi Cluj, s-a făcut tot ilegal, înainte ca lucrările să fie începute. Lucrările de extindere a primăriei nu au fost efectuate.

Curtea de conturi a stabilit că Primăria Călățele, prin cele trei plăți ilegale, a fost prejudiciată cu peste 570.000, adică peste 5 miliarde și jumătate de lei vechi.

Această sumă uriașă nu s-a mai recuperat niciodată și asta pentru că cele două firme Silcom Instal SRL și Profesional Construct SRL au intrat în faliment.

Mai jos, pasaje din Rapoartele Curții de Conturi ce vizează perioada 2007 – 2011.

Între anii 2014 și 2016, în vremea actualului primar, Vasile Tripon, reprezentanții Curții de Conturi au descoperit și alte nereguli la Primăria Călățele, nereguli care fac referire la calculul penalizărilor sau impozitelor, dar și plăți nejustificate, o donație în valoare de 7.000 de lei, către Școala Călățele. În alte situații se precizează că angajații Primăriei Călățele primeau, între 2014 și 2016, premii și cadouri de 8 martie, 1 iunie, de Paști și de Crăciun. Cheltuielile cu aceste premii și cadouri, arată Curtea de Conturi, sunt ilegale și sunt în valoare de aproximativ 8.000 de lei.

După controlul Curții de Conturi, beneficiarii acestor premii au scos banii din buzunarele proprii și i-au pus din nou în bugetul local.

Mai jos, pasaje din Rapoartele Curții de conturi ce vizează perioada 2014-2016.

În 2017, inspectorii Curții de Conturi Cluj arată în raportul din luna octombrie că Iosefina Tripon, în calitate de responsabil cu activitatea financiar contabilă, a făcut plăți nejustificate către Maricris Impex SRL, în valoare de 13.434 de lei. Același lucru susțin și anchetatorii care o cercetează penal pe femeie.

Potrivit unor surse din Poliția Huedin, Iosefina Tripon ar fi alimentat în repetate rânduri, cu carburanți, pe banii Primăriei Călățele, fără să aibă acest drept. Acest lucru, spun sursele citate, s-ar fi petrecut la finalul anului 2015, începutul anului 2016. Mai mult, Iosefina Tripon ar fi plătit dublu câteva facturi către Maricris Impex SRL.

Dacă va fi găsită vinovată, Iosefina Tripon riscă între 1 și 5 ani de închisoare.

Întrebați, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj confirmă că Iosefina Tripon este cercetată pentru infracțiunea de înșelăciune.

Iată ce spun în mod oficial reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

Iată ce a constatat Curtea de Conturi Cluj când a fost în control, în luna octombrie, la Primăria Călățele. (documentul de mai jos)

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.