Ultimate magazine theme for WordPress.

DECIZIA Judecătoriei Huedin în cazul cererii de reabilitare a fostului primar de la Călățele

0 931

Judecătoria Huedin a respins cererea de reabilitarea a fostului primar de la Călățele, Petru Toadere. Acesta le ceruse judecătorilor să îl „albească”, după ce în trecut a fost condamnat pentru infracțiuni asimilate faptelor de corupție. În prezent Petru Toadere ocupă funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Călățele.

În iulie 2020, fostul edil a solicitat să fie declarat reabilitat de către Judecătoria Huedin. După câteva amânări, judecătorul de caz s-a pronunțat luni, 24 mai 2021.

„Respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul T.P. În baza art. 275 alin. 2 Cod proc. pen., obligă petentul condamnat la plata către stat a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică azi 24.05.2021.
Document: Hotarâre  245/2021  24.05.2021″
, se arată în decizia Judecătoriei Huedin.

Bărbatul, alături de colegii de dosar, nu a achitat prejudiciul de peste 260 mii lei creat comunei Călățele.

CE SPUN INSTANȚELE CARE L-AU CONDAMNAT PE TOADERE

După cum stabilesc instanțele de judecată, este cert şi necontestat că inculpatul Toadere Petru, în calitate de primar al comunei Călăţele la acea vreme, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă a aprobat plata a patru staţii de epurare care nu au fost efectiv achiziţionate, cauzând un prejudiciu de 262.181 lei în patrimoniul primăriei şi că în aceeaşi calitate a semnat un contract de luare în custodie pentru aceleaşi staţii de epurare (care nu existau în realitate în patrimoniul custodelui sau primăriei) pentru a facilita plata acestora şi pentru a ascunde comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, precizau în DECIZIA PENALĂ NR.1252/R/2013, din 1 octombrie 2013: „Curtea reţine că sub aspectul laturii subiective, inculpaţii au comis faptele cu intenţie directă, având reprezentarea faptelor, prevăzând rezultatul şi urmărind producerea lui”.

Sursa: Decizie Recurs, ultima cale de atac, 2013

Apoi, este evident că inculpatul Vlaicu Silviu, în calitate de administrator de firmă, întocmind factura privind achiziţionarea staţiilor de epurare în fals, l-a ajutat pe inculpatul Toadere Petru, devenind complice la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice reţinută în sarcina sa şi autor al infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În egală măsură, semnând în fals contractul de luare în custodie a staţiilor de epurare, inculpatul Deneş Karoly Albert, în calitate de asociat la aceeaşi firmă, l-a ajutat pe acelaşi inculpat, devenind complice la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi autor al infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Totodată, magistrații C.A. Cluj, au observat: „…la momentul judecării recursului nu a fost achiziţionată şi nu exista niciuna din cele patru staţii de epurare în patrimoniul primăriei, confirmă existenţa urmării, a scopului ilicit şi existenţa unui prejudiciu cert şi efectiv în patrimoniul părţii civile urmare a faptelor ilicite reţinute în sarcina inculpaţilor”.

Sursa: Decizie Recurs, ultima cale de atac, 2013

Judecătoria Zalău l-a obligat pe Petru Toadere și pe „colegii” săi infractori dovediți și condamnați să achite prejudiciul creat Primăriei Călățele.

„… admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Primăria comunei Călăţele şi obligă inculpaţii Toadere Petru, Vlaicu Silviu şi Deneş Karoly Albert, în solidar, la plata sumei de 262.181 lei, reprezentând prejudiciu cauzat”, se arată în SENTINŢA PENALĂ NR. 175 din data de 30 aprilie 2013.

Sursa: Decizie fond, aprilie 2013

Petru Toadere a mai fost condamnat în trecut și pentru luare de mită. În 2009, acesta a luat șpagă 5.000 de euro, de la firma care avea cariera în Călățele. În acești bani, edilul trebuia să rezolve avizele de la diverse instituții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.