Ultimate magazine theme for WordPress.

Cum a tolerat primarul din Beliș un consilier local condamnat definitiv de două ori. A ignorat legea?

0 161

Primarul din Beliș, Viorel Matiș, a ignorat legea și se pare că a închis ochii în cazul consilierului local Răzvan Popșea, aflat acum în arest preventiv și condamnat definitiv în alte două dosare. Popșea, consilier local PSRO, a fost condamnat definitiv pentru amenințare și infracțiuni la regimul circulației, iar acum este în arest preventiv pentru că a amenințat cu moartea un polițist, dar și pe familia acestuia, acuzația fiind de ultraj.

Potrivit legii 393/2004, edilul avea obligația de a acționa imediat după aflarea situației în care se află consilierul local. Primarul, spune legea, în prima ședință ordinară, trebuie să aducă la cunoștința Consiliului Local faptul că unul dintre consilieri este condamnat definitiv. În acest caz mandatul consilierului local încetează înainte de termen.

Se pare că legea nu a fost aplicată de către Viorel Matiș, primarul din Beliș, acesta preferând să aibă în Consiliul Local Beliș o persoană condamnată de două ori.

Iată ce spune legea:

„Art. 9. – (1) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza la data declararii ca legal constituit a noului consiliu ales.

(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:

a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;
d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;
g) punerea sub interdictie judecatoreasca;
h) pierderea drepturilor electorale;
*h^1 ) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;*

*Art. 12. – (1) In toate situatiile de incetare a mandatului inainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judetean, dupa caz, adopta in prima sedinta ordinara, la propunerea primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean, o hotarare prin care se ia act de situatia aparuta si se declara vacant locul consilierului in cauza”, se arată în legea 393/2004.

Potrivit legii 393/2004, persoana în cauză fiind condamnată printr-o hotărâre penală definitivă la o pedeapsă cu închisoare, indiferent de forma pedepsei, cu suspendare sau cu executare în regim de penitenciar, ar trebui să-și piardă mandatul de ales local. Potrivit legii, în cazul lui Răzvan Popșea, reabilitarea nu a intervenit, ba mai mult acesta a recidivat fiind cercetat în multiple dosare penale.

Citește și …
Răzvan Popșea, consilier local în Beliș, ARESTAT!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.