Ultimate magazine theme for WordPress.

Condamnat după ce a ultragiat doi polițiști de la S.8.P.R. Huedin. Câți bani primesc agenții agresați

1 2.523

În septembrie 2020, vestea că doi polițiști de la Secția 8 Poliție Rurală Huedin au fost ultragiați s-a dus repede. Nicolae Dănuț Pașca, din Dealu Negru, comuna Călățele, era acuzat că i-a bătut pe agenții Ovidiu Zbucea, de la Postul de Poliție Sâncraiu, dar și pe Claudiu Ganea de la Postul de Poliție Râșca. Bărbatul condamnat marți pentru ultraj are o altă versiune a poveștii. Cu toate acestea, el a fost condamnat și va trebui să le achite agenților de poliție daune morale și materiale.

VARIANTA ACUZĂRII

În septembrie 2020, o patrulă a Secției 8 Poliție Rurală Huedin a oprit în trafic un autovehicul pentru verificare. La volanul autoturismului se afla o femeie, iar în dreapta soțul ei. Fiind în stare avansată de ebrietate, bărbatul a coborât din autovehicul și a început să lovească autospeciala de poliție cu picioarele.

Un agent a coborât și el din autospecială pentru a discuta cu bărbatul recalcitrant, dar nu a apucat să spună foarte multe cuvinte. Agresorul i-a aplicat agentului de poliție o lovitură, cu pumnul, direct în față. Al doilea agent de poliție a coborât și el din autospecială și împreună cu primul l-au imobilizat pe bărbatul agresiv. În primă fază, agresorul a fost reținut pentru 24 de ore, mai apoi a fost plasat în control judiciar.

VARIANTA APĂRĂRII

Potrivit bărbatului acuzat de ultraj, polițistul l-a lovit și nu invers. S-ar fi întâmplat asta în momentul în care a întrebat dacă trebuie să mai stea mult în filtrul de control, având în vedere că cei doi copii minori erau cu el în mașină și cu mama lor.

Nicolae Dănuț Pașca admite că s-a adresat agentului pe un ton mai ridicat și inclusiv că a consumat băuturi alcoolice, dar neagă acuzația că ar fi fost recalcitrant. Mai apoi, bărbatul arată că i-a fost smuls din brațe copilașul de 3 ani. Încătușarea ar fi avut loc în fața minorilor de 3 și 6 ani, care au început să plângă. În timpul încătușării, Pașca și-ar fi pierdut un dinte.

CONDAMNARE + DAUNE MORALE ȘI MATERIALE

Judecătoria Huedin l-a condamnat pe Nicolae Dănuț Pașca la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. Acesta a primit și o perioadă de încercare de trei ani. În plus, Pașca trebuie să-i achite agentului Zbucea suma de 7.000 lei, cu titlu de daune morale. Ganea trebuie să primească suma de 5.000 ei, cu titlu de daune morale și suma de 489 lei, cu titlu de daune materiale. Tot Pașca trebuie să le plătească celor doi agenți câte 2.400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentând onorariul avocațial.

Au mai existat agenți de poliție ultragiați în județul Cluj, dar care nu s-au constituit părți civile în dosare, considerând că pedeapsa penală e suficientă. Mai mult, o astfel de cerință financiară poate căpăta diverse interpretări. În acest caz, agenții au ales să facă un bănuț legal dacă tot au avut parte de o tăvăleală pe cinste, în varianta 2 pe 1. Cei 2 presupunem bine pregătiți și cu mintea limpede versus 1 care era beat și prost.

Hotărârea Judecătoriei Huedin nu este definitivă, ea poate fi atacată la Tribunalul Cluj.

Citește și … Polițist de la S. 8 P.R. Huedin, agresat în timpul serviciului. Procurorul de caz l-a lăsat liber pe agresor

Citește și … VIDEO – Răsturnare de situație în cazul ultrajului. Presupusul agresor al polițistului a rămas fără un dinte și are multiple leziuni

EXTRAS DIN HOTĂRÂREA JUDECĂTORIEI HUEDIN

Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul P.N.D., pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • ultraj prevăzută de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal, raportat la art. 193 alin. 2 Cod penal, la pedeapsa de 1 an și 2 luni închisoare (faptă săvârşită la data de 12/13.09.2020 împotriva persoanei vătămate G.C.V.);
  • ultraj prevăzută de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal, raportat la art. 193 alin. 2 Cod penal, la pedeapsa de 1 an închisoare (faptă săvârşită la data de 12/13.09.2020 împotriva persoanei vătămate Z.O.D.).

În baza art. 38 alin. 1 și art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an și 2 luni închisoare, la care adăugă 4 luni închisoare, reprezentând sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă, pedeapsa rezultantă stabilită fiind de 1 an și 6 luni închisoare. În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante de 1 an și 6 luni închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit conform dispoziţiilor art. 92 alin. 1 Cod penal, termen care se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, impune condamnatului obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Cluj sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei comunei Călățele sau al Primăriei comunei Beliș, pe o perioadă de 95 de zile.

În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenția inculpatului asupra conduitei sale viitoare și asupra consecințelor la care se expune conform dispozițiilor art. 96 Cod penal, care prevăd că nerespectarea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse, precum şi săvârşirea unei noi infracţiuni pe durata termenului de supraveghere conduce la revocarea suspendării şi executarea pedepsei închisorii în regim de detenție. În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice pentru S.N.D.G.J. În temeiul art. 397 alin. 1 raportat la art. 25 alin. 1 Cod procedură penală şi art. 1349, art. 1357 alin. 1 şi art. 1381 alin. 1 Cod civil, admite, în parte, acţiunea civilă formulată de către partea civilă G.C.V. şi obligă inculpatul P.N.D. să achite acesteia suma de 7.000 lei, cu titlu de daune morale.

În temeiul art. 397 alin. 1 raportat la art. 25 alin. 1 Cod procedură penală şi art. 1349, art. 1357 alin. 1 şi art. 1381 alin. 1 Cod civil, admite, în parte, acţiunea civilă formulată de către partea civilă Z.O.D. şi obligă inculpatul P.N.D. să achite acesteia suma de 5.000 ei, cu titlu de daune morale și suma de 489 lei, cu titlu de daune materiale. În baza 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 1.400 lei, din care suma de 700 lei aferentă fazei de urmărire penală, cu titlu de cheltuieli judiciare.

În baza art. 275, alin. 6 Cod procedură penală, suma în cuantum de 868 lei reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu – avocat Gligan Petru Mircea conform delegaţiei din 10.12.2021, va rămâne în sarcina statului şi se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Cluj.
În baza art. 276 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata către persoanele vătămate constituite părți civile G.C.V. și Z.O.D., a sumei de 4.800 lei (câte 2400 lei fiecare), . Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată azi, 03.05.2022, prin punerea soluției la dispoziția inculpatului, a persoanelor vătămate constituite părți civile și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței
„, se arată în Hotărârea Judecătoriei Huedin.

1 Comentariu
  1. […] Citește și … Condamnat după ce a ultragiat doi polițiști de la S.8.P.R. Huedin. Câți bani primesc agenții a… […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.