Ultimate magazine theme for WordPress.

COMUNICAT: Dotarea cu aparatura medicala a ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul spitalului orasenesc Huedin

0 53

Programul Operational Regional

Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale

DMI 8.1

Operatiiunea 8.1 A Ambulatorii

          Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Orasenesc Huedin este singurul ambulatoriu public din zona deservita, respectiv din orasul Huedin cu localitatea componenta Bicalatu si comunele Sâncraiu, Izvoru Crișului, Călățele, Beliș, Aghireșu, Poieni, Negreni, Almașu, Fildu de Jos, Zimbor, Cuzăplac, Căpușu Mare, Ciucea, Săcuieu, Mărgău, Mănăstireni, Râșca, Sânmihaiu Almașului, care nu au spitale sau ambulatorii acreditate, cu o populatie totala de 47.744 locuitori.    

          In prezent, ambulatoriul integrat își desfașoară activitatea partial in cladirea mare a spitalului si partial in cladirea veche, fiind imposibila asigurarea conditiilor de organizare si functionare prevazute de normativele nationale si europene actuale. Din acest motiv Primaria Orasului Huedin a depus un proiect de reabilitare a cladirii vechi a spitalului cu scopul de a muta si reorganiza sectiile ambulatoriului. Pentru acest proiect s-a semnat contractul de finantare in luna septembrie 2018 si se afla acum in implementare.

          Proiectul de fata este o continuare a initiativei de reabilitare a infrastructurii spitalicesti si prevede dotarea tuturor spatiilor reabilitate ale ambulatoriului spitalului orasenesc cu echipamente noi, de ultima generatie.

          Dotarea actuala se compune din echipamentele spitalului destinate activitatilor spitalicesti, ambulatoriul neavand echipamentele proprii. Aceasta situatie ingreuneaza activitatea medicala a ambulatoriului, prioritate avand sectiile cu paturi.

          Proiectul de dotare a ambulatoriului are ca si obiectiv general Creșterea accesibilității și calității serviciilor de sănătate furnizate în cabinetele de specialitate din cadrul Ambulatoriului Spitalului Orasenesc Huedin. Prin dotarea ambulatoriului de specialitate inclusiv a laboratoarelor de radiologie si de analize medicale, se vor asigura conditiile necesare oferirii de servicii medicale ambulatorii in conformitate cu nevoile pacientilor si posibilitatile tehnologice actuale, iar gradul de atractivitate si accesibilitatea serviciilor vor vreste.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

OS 1. Dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului Spitalului Orasenesc Huedin și a laboratoarelor care îl deservesc, pentru a facilita stabilirea unui diagnostic precis și rapid și a unui tratament adecvat

OS 2. Creșterea gradului de adresabilitate în Ambulatoriul de specialitate concomitent cu reducerea timpilor de așteptare pentru investigații specifice

OS 3. Eficientizarea activitatii Spitalului Orasenesc Huedin prin reducerea internarilor evitabile.

OS 4. Accesibilizarea ofertei de servicii de asistență în cadrul ambulatoriului de specialitate.

Rezultatele așteptate ca urmare a realizării investiției sunt:

  1. Ambulatoriu integrat de specialitate dotat cu echipamente medicale si mobilier specific activitatilor medicale ambulatorii (170 buc.).
  2. Toate spatiile create/amenajate prin proiect vor fi dotate corespunzator activitatii medicale ambulatorii.
  3. Scaderea ratei de spitalizare cu 3% in 3 ani de la finalizarea implementarii proiectului.
  4. Urmare implementarii proiectului, va scadea numarul internarilor si rata generala de spitalizare din Spitalul Orasenesc Huedin.

Valoarea totala a proiectului este de 13.498.709,84 lei Inclusiv TVA) din care asistenta financiara nerambursabila de 10.486.735,00 lei (valoarea maxima finnatata conform Ghidului Solicitantului).

Durata prevazuta de implementare a proiectului este de 24 de luni de la semnarea contractului de finantare.

Dotarea ambulatoriului cu aparatură modernă cu care se pot diagnostica mai rapid afecţiunile pacientilor şi tratarea prin operatiuni minim- invazive va conduce pe de o parte la reducerea numărului de zile de spitalizare, situaţie care permite tratarea unui număr mai mare de pacienţi pe acelaşi număr de paturi şi  cu acelaşi număr de personal, iar pe de altă parte se câştigă o recuperare mai rapidă a pacienţilor, care pot fi activi în câmpul muncii într-un timp mai scurt. Reducerea numărului de zile de spitalizare pentru o afecţiune ajută spitalul din punct de vedere financiar, deoarece, conform Contractului Cadru privind furnizarea serviciilor medicale, Casa de Asigurări decontează pentru fiecare afecţiune  o sumă fixă, indiferent de numărul zilelor de spitalizare.

            Aparatura propusa spre achiziționare prin proiect este strict necesara mai ales pentru explorare și diagnosticare corectă, ceea ce reprezintă premiza principală pentru un tratament adecvat.

Dotarea cu aparate performante a ambulatoriului reprezintă o necesitate urgentă, având în vedere:

– adresabilitatea pacientilor;

– resursa umană calificată (medici specialiști cu componență în ecografie în funcție de specialitatea deținută);

– posibilitățile limitate ale laboratorului de radiologie și imagistică medicală care deservește atât secțiile spitalului, cât și ambulatoriul – liste de așteptare mari;

– posibilitatea de diagnostic rapid cu aparate performante si tratament imediat, ceea ce presupune sanse mai mari de tartare a bolilor si durata de recuperare mai scurta;

– finalizarea actului medical la nivel local, nefiind necesară trimiterea bolnavului în centre universitare;  

– morbiditatea crescută, în special în patologia cardio – vasculară (cea mai importantă cauză de deces și morbiditate la nivel mondial).

Dotari incluse in proiect:

PEDIATRIE: Ecograf doppler color – Necesar pentru consultatii si tratamente; Set instrumentar si dispozitive medicale mici Pediatrie; Spirometru – pentru monitorizarea pacientilor cu afectiuni respiratorii cornice: astm bronsic, etc.; EKG – Necesar pentru realizarea electrocardiografiilor si pentru monitorizarea pacientilor cu tulburari de ritm si hipertensiune arteriala, care nu necesita internare; Monitor functii vitale – pentru monitorizarea funcţiilor vitale a pacienţilor, cu tulburări de ritm şi patologii ascociate; Pulsoximetru copii         (2 buc.) – Necesar in urmarirea frecventei pacientilor cu fibrilitate atriala; Pulsoximetru sugari (4 buc.); Lampa cu IR pt vizualizarea venelor ( buc.); Concentrator  de oxigen; Aparat pentru sterilizat aeromicroflora; Defibrilator automat – pentru intervenţii rapide în cazul unor afecţiuni ce necesită restabilirea ritmului cardiac; Lampa consultatie (2 buc.); Scaun recoltare sange pentru copii.

OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Ecograf 3D/4D – Necesar pentru stabilirea diagnosticelor in obstetrica si ginecologie si monitorizarea gravidelor; Video Colposcop – pentru diagnosticarea leziunilor ginecologice; Electrocauter; Cardiotocograf           – pentru monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale, test non-stress, etc;       Monitor functii vitale 2 (2 buc.); Masa ginecologica            (2 buc.) –  pentru consultatii si interventii de specialitate; Set instrumentar si dispozitive medicale Obstetrica-Ginecologie; Aparat pentru sterilizat aeromicroflora; Lampa consultatie (2 buc.); Aspirator endouterin cu trusa aspiratie endouterina – pentru interventii ginecologice si chiuretaje; Concentrator de oxigen.

NEUROLOGIE: Electroencefalograf (EEG) – necesar pentru explorarea sistemului nervos la pacienti cu patologie neurologica; Electromiograf (EMG) – utilizat in evaluarea nervilor periferici afectati in patologia neuro-musculara, in vederea interventiilor chirurgicale sau ajustarii tratamentului; Set dispozitive medicale mici Neurologie; Lampa consultatie; Concentrator  de oxigen; Fotoliu pacient pentru EEG.

ENDOCRINOLOGIE: Ecograf doppler color – necesar pentru examinarile ecografice in special cele tiroidiane care sunt foarte des necesare in evaluarea pacientilor cu afectiuni tiroidiene; Aparat ultrasonografie calcaneana; DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometrie); Set dispozitive medicale mici Endocrinologie; Lampa consultatie.

MEDICINA INTERNA: Ecograf doppler color; Electrocardiograf cu 12 derivatii; Monitor functii vitale; Defibrilator automat; Injectomat; Aspirator secretii; Set dispozitive medicale mici Medicina Interna; Lampa consultatie (2 buc.) ; Concentrator de oxigen; Aparat de masurat hemoglobina glicozilata din sange capilar; Aparat de analiza cantitativa a compozitiei corporale; Doppler vascular (2 buc.); Colonofibroscop; Masa endoscopie; Frigider pentru insulina.

LABORATOR RECUPERARE, MEDICINA FIZICA SI BALNEOLOGIE: Aparat magnetoterapie; Aparat terapie cu ultrasunete; Aparat Tcare (diatermie); Aparat LASER; Aparat electroterapie joasa si medie frecventa (2 buc.); Aparat presoterapie(drenaj venolimfatic); Aparat de pregatire si sterilizare a parafinei; Aparat pentru bai galvanice; Aparat crioultrasunete; Set dispozitive medicale mici Recuperare; Set echipemente medicale de recuperare.

LABORATOR EXPLORARI FUNCTIONALE: Polisomnograf; Poligraf; Set dispozitive medicale mici Explorari Functionale; Aparat pentru detectarea oxidului nitric „NO” in aerul expirat; Lampa consultatie; Aparat pentru sterilizat aeromicroflora; Concentrator de oxigen; Monitor functii vitale.

LABORATOR DE ANALIZE MEDICALE: Aparat de hematologie; Analizor automat de biochimie; Aparat de electroforeza; Cititor automat VSH; Centrifuga (2 buc.); Aparat termostat-pentru sectorul de microbiologie; Set dispozitive medicale mici Laborator; Microscop optic; Autoclav pentru compartimentul bacteriologie; Lampa iluminare vene; Aparat bilirubina nou nascuti; Aparat aer conditionat portabil pentru Laborator; Scaun recoltare sange; Frigidere de laborator.

DERMATOVENEROLOGIE: Aparat crioterapie; Set dispozitive medicale mici Dermatovenerologie; Lampa consultatie; Aparat laser CO2; Dermatoscop digital cu computer.

CARDIOLOGIE: Electrocardiograf; Ecocardiograf; Set dispozitive medicale mici Cardiologie; Holter EKG; Holter TA; Defibrilator automat; Concentrator de oxigen; Monitor functii vitale; Lampa consultatie.

LABORATOR RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA: Aparat Computer Tomograf (CT); Ecograf doppler color; Aparat radiologie digitala automat; Aparat pentru sterilizat aeromicroflora.

ORL: Aparat radiofrecventa chirurgie ORL; Endoscop rigid nazal  cu sinuscop de 2,7mm; Endoscop rigid nazal  cu sinuscop de 4 mm; Laringoscop rigid; Sursa de lumina; Otoscop pneumatic; Cauter bipolar; Set instrumentar si dispozitive medicale mici ORL; Scaun consultatii ORL.

CHIRURGIE GENERALA: Electrocardiograf; Monitor functii vitale; Electrocauter; Lampa consultatie; Aspirator chirurgical; Set instrumentar si aparate mici chirurgie; Frigider Chirurgie.

OFTALMOLOGIE: Combina oftalmologica; Foropter; Trusa de lentile; Lupa binoculara frontal; Oftalmoscop; Perimetru computerizat; Biomicroscop; Set dispozitive medicale mici Oftalmologie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.