Ultimate magazine theme for WordPress.

Cine este hoața de la Valea Drăganului și ce mod de operare avea. J.D.L. a arestat-o pe infractoarea iscusită

1 2.533

Un judecător de drepturi și libertăți (J.D.L.), de la Judecătoria Huedin, a dispus, miercuri, arestarea preventivă a unei femei în vârstă de 51 de ani, din comuna bihoreană Borod. Este vorba despre Mariana Ciurar, o infractoare iscusită care s-a perfecționat în furturi și a reușit până în prezent să comită mai multe fapte de acest fel, prin metode deja cunoscute anchetatorilor. Decizia de a o trimite după gratii pe Ciurar, cel puțin 30 de zile în primă fază, este surprinzătoare, dar în totalitate justificată.

AVOCAT

În 25 iulie, Mariana Ciurar a pătruns în casa unei femei din Valea Drăganului. Proprietara, în vârstă de 80 de ani, a rămas fără economii în urma „vizitei” neașteptate. Mai exact, 7.300 de lei.

Polițiștii Postului de Poliție Poieni au reușit să o prindă pe individă în mai puțin de 24 de ore de la comiterea faptei. Au avut de partea lor și tehnologia. Astfel, au reușit să recupereze și banii bătrânicii din Valea Drăganului.

CHEIA POTRIVITĂ, POMANA sau BUNĂ ZIUA, în zona Huedin

Metoda prin care Mariana Ciurar a intrat în casa de la Valea Drăganului este numită de polițiști „cheia potrivită”. Metoda infractorilor nu pare a fi una complicată. Fie se încearcă mai multe chei până când una potrivește, fie cu diferite obiecte și îndemânare se reușește „păcălirea” yalei ușii.

Autorii pot să-și urmărească victimele, ori merg random și încearcă să pătrundă în imobile.

În situația în care autorul este surprins de proprietar, intervin alte metode. Infractorii schimbă strategia și îi derutează pe oameni.

„Bună ziua” sau „Pomana” sunt metodele prin care victimele sunt derutate. Infractorii cer un pahar cu apă ori ceva de mâncare, iar la urmă cer bani pentru a vedea unde proprietarii își țin economiile. Aceste moduri de operare îmbracă și alte forme, când autorii oferă produse de curățenie la prețuri promoționale sau gratis etc. Odată ajunși la locuințe, ei pot folosi și alte pretexte, exemplu relevant ar fi acela al schimbării banilor.

În majoritatea cazurilor, victime sunt bătrânii.

Mariana Ciurar este doar una dintre hoațele care acționa în zona Huedin. Aceasta are la activ mai multe furturi. Faptele sale din trecut au cântărit mult la decizia judecătorului de drepturi și libertăți, aceea de luare a celei mai duri măsuri preventive.

Potrivit oamenilor legii, autoare diferite din județul Bihor acționează și acum în județul Cluj, la limită de județ, și în Sălaj. Uneori, aceste femei sunt greu de prins pentru că furturile sunt descoperite de către proprietari după perioade relativ lungi de timp.

Citește și … Mariana „cu studii de 4 clase, fără ocupație, recidivistă” merge la pârnaie după fapta din vara acestui an, de la Valea Drăganului

Sfaturi pentru a evita să deveniţi victime

  • Nu primiţi persoane străine în curtea sau locuinţa dumneavoastră. Este de preferat ca acestea să aştepte la poartă sau la uşă, timp în care acestea să fie chiar încuiate.
  • Nu daţi informaţii legate de sumele de bani pe care le deţineţi, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales când aceste solicitări vă sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informaţii! Foarte important! Poliţiştii şi procurorii nu cer informaţii prin telefon, vă invită într-un cadru oficial!
  • Nu primiţi bancnote, mai ales în valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea. Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote de valori mari (100- 200- 500 lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care vă cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde sunt ţinuţi banii!
  • Refuzaţi orice dialog cu persoane suspecte şi anunţaţi la 112 orice tentativă de fraudă!
  • Nu trimiteţi bani pentru rude, persoane din familie sau cunoscuţi despre care vi se spune că ar fi suferit vreun accident sau că ar fi produs vreun accident şi au nevoie de sume pentru “a aranja”.
  • Nu daţi bani sau nu oferiţi coduri de reîncărcare telefonică pentru pretinse premii, indiferent de cât de mare vi se spune că ar fi câştigul. Câştigurile reale se pot verifica cu uşurinţă!

foto: ARHIVĂ

1 Comentariu
  1. […] Citește și… Cine este hoața de la Valea Drăganului și ce mod de operare avea. J.D.L. a arestat-o pe infractoa… […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.