Ultimate magazine theme for WordPress.

Ce pățește Cosmin Puriș pentru fuga sa de arest. Avocatul Alexandru Rîșniță vorbește despre conduita inculpatului și consecințe

0 1.624

Cosmin Puriș și-a agravat situația prin fuga de arest. Este opinia unuia dintre cei mai buni avocați de penal din Cluj. Alexandru Rîșniță arată pentru INFO Huedin că Puriș va avea numai de suferit pentru gestul său. Bărbatul din Sâncraiu este căutat în continuare, el a dispărut în cursul zilei de 18 septembrie.

Conduita sfidătoare contează mult în fața judecătorului, spune avocatul Rîșniță. Sustragerea de la urmărirea penală, prin neprezentare în fața organelor judiciare ori fugă, poate fi pedepsită mai aspru, este de părere avocatul.

„Este o realitate faptul că justiția se înfăptuiește prin oameni, motiv pentru care felul în care te prezinți în fața judecătorului joacă un rol determinant în deznodământul cauzei respective. Un comportament sfidător la adresa organelor judiciare nu poate decât să contureze imaginea unei persoane față de care represiunea penală trebuie exercitată de o manieră mai dură pentru a se asigura atingerea scopului măsurii preventive sau a pedepsei. Pe de altă parte, sustragerea de la urmărire penală sau judecată atrage o serie de consecințe expres reglementate de legea penală și procesual penală”, a spus Alexandru Rîșniță.

REAUA CREDINȚĂ, UȘOR DE DOVEDIT

Puriș a dat dovadă de rea credință prin faptul că nu și-a îndeplinit obligațiile impuse de controlul judiciar și ulterior a dat bir cu fugiții. Prin ultimul său gest și-a agravat și mai tare situația.

„De pildă, art. 223 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. prevede un caz distinct de luare a măsurii arestării preventive, respectiv situația în care inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Sub aspect probatoriu, este mult mai ușor de argumentat lipsa relei-credințe în nerespectarea obligațiilor aferente controlului judiciar decât sustragerea efectivă de la procesul penal, ca realitate de netăgăduit. Suplimentarea temeiurilor de arestare cu cel prev. de lit. a) i-ar înrăutăți, în mod indiscutabil, situația juridică”, a mai spus avocatul pentru INFO Huedin.

În situațiile în care unii inculpați se sustrag de la urmărirea penală sau de la judecată, chiar dacă ar avea șanse să scape cu suspendare, instanța poate condamna doar în regim de detenție.

„Mai apoi, conduita inculpatului după sâvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal este unul dintre criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art. 74 alin. (1) lit. F) C. pen., cu efect direct asupra cuantumului pedepsei. Suplimentar, sustragerea de la urmărire penală sau judecată este și o condiție negativă pentru dispunerea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, dispozițiile art. 91 alin. (3) lit. c) C. proc. pen. prohibind expres o astfel de modalitate de individualizare a executării pedepsei în această situație”, a spus avocatul Alexandru Rîșniță.

EVENTUALĂ LIBERARE CONDIȚIONATĂ, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

Avocatul Rîșniță arată că fuga lui Puriș este păguboasă pentru acesta. După ce va fi încarcerat pentru trafic de migranți și posibil alte fapte, el nu va putea să fie liberat condiționat foarte ușor. În traducere, cât scrie în sentință atât va executa cel mai probabil. Analiza o fac reprezentanții penitenciarelor.

„Nu în ultimul rând, împrejurarea că persoana condamnată s-a sustras în cursul procesului penal poate reprezenta un impediment la liberarea condiționată a acesteia. Comisiile special constituite la nivelul penitenciarelor analizează, de o manieră riguroasă, în ce măsură circumstanțele privitoare la condamnat și modul său de raportare la pedeapsă îi conferă acestuia vocație pentru punerea sa în libertate. Concluzionând, conduita persoanei vizate de procesul penal este un criteriu decisiv în stabilirea pedepsei și a modalității ei de executare”, a spus avocatul Alexandru Rîșniță.

DESPRE COSMIN PURIȘ

Cosmin Puriș este căutat de către polițiști din 18 septembrie. El nu și-a respectat obligațiile impuse de controlul judiciar, iar judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă. Până să ajungă mandatul la Poliția Huedin, Puriș a dispărut.

Bărbatul este condamnat în primă instanță la 6 ani și 6 luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de migranți. Complicele lui Puriș, Dumitru Cornel Bodea, recidivist fiind, a primit 9 ani de închisoare cu executare. Cei doi au încercat, în septembrie 2022, să scoată din țară 10 migranți.

La Huedin și Cluj-Napoca, Cosmin Puriș este cercetat pentru multiple fapte de amenințare, loviri și alte violențe, furt calificat și conducere fără permis.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.