Ultimate magazine theme for WordPress.

Carburanții s-au scumpit de 13 ori într-o lună. Cât au ajuns litrul de benzină și cel de motorină

0 279

În ultima lună, preţurile în benzinării au crescut de nu mai puţin de 13 ori, iar trendul pare de neoprit. Chiar dacă nu au fost creşteri mari, ele au fost constante.

AVOCAT

De la începutul acestei luni, benzina s-a scumpit în țară, în medie, cu 38 de bani pe litru, iar motorina cu 50 de bani pe litru.

Pentru un plin cu 50 de litri de benzină, plătim acum mai mult cu 19 lei față de începutul lunii, iar pentru unul cu 50 de litri de motorină, plătim cu 25 de lei mai mult față de data de 1 octombrie.

Reprezentanții companiilor petroliere contactați de TVR INFO pun scumpirile de la pompă de luna aceasta pe seama mai multor factori. În primul rând, pe seama aprecierii dolarului în raport cu leul. Moneda americană a depășit pragul de 5 lei, astfel că importurile de petrol au devenit mult mai scumpe. De asemenea, reprezentanții companiilor petroliere spun că există presiuni asupra prețului petrolului la nivel internațional la marile burse internaționale. Și asta pentru că OPEC, cei mai mari producători de petrol din lume, au anunțat deja că din noiembrie vor reduce producția cu două milioane de barili pe zi.

Plus de asta, din decembrie, Uniunea Europeană va institui acel embargou pentru importurile de țiței pe mare din Federația Rusă, iar petroliștii explicau că acest țiței rusesc este mai ieftin cu aproximativ 20 de dolari/baril decât țițeiul Brent.

Reprezentanții companiilor petroliere avertizează că este posibil ca în perioada următoare, în perioada sezonului rece, prețurile carburanților să crească și mai mult. Se așteaptă scumpiri mai ales la motorină, pentru că aceasta este folosită și la încălzire.

Din 5 decembrie vor fi interzise importurile de petrol din Rusia

Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, la TVR INFO, care sunt cauzele scumpirii carburanților și a avertizat că urmează o creștere a prețurilor la produsele alimentare și nealimentare.

“Din păcate, cererea este mai mare decât producția. OPEC a redus producția într-o perioadă în care crește cererea de carburanți. (…) Mai avem creșterea costurilor de rafinare, care s-au mărit de la 4 la 22 de dolari. Mai puneți toate celelalte costuri cu energia, gazele și cu transportul….Prețurile vor continua să crească. (…) Prețul carburanților influențează cam tot ce înseamnă prețuri în economia românească, așa că trebuie să ne așteptăm la un nou val de scumpiri, adică la o creștere a inflației pe acest final de an, care va mânca puternic din puterea noastră de cumpărare”, a precizat Adrian Petrescu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.