Ultimate magazine theme for WordPress.

Ca și cum am fi un popor de milionari, România are printre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa

0 107

Mister total legat de facturile pe care românii le vor achita la iarnă. Nimeni nu ştie care vor fi noile tarife compensate. În timp ce decizia Guvernului întârzie, pe piaţa liberă preţurile cresc continuu. Un Megawatt oră de energie electrică se vinde şi cu 709 euro. Aşa a ajuns România să aibă preţuri mai mari la energie electrică decât germanii, italienii, letonii sau danezii.

„Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep. Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Blaxy Voile, în piață și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracție, cu capacitatea de transport, să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

După cum puteți vedea în graficul alăturat, în România, Ungaria și Slovacia, fiecare piață cu un preț de închidere de 709 euro/MWh, este cel mai mare preț din Europa.

Se remarcă prețul mult mai mic al Bulgariei (țară care și-a dublat producția de energie în ultimul semestru) și din care vom importa, grație acestei diferențe mari de preț, în toate cele 24 de ore ale zilei de mâine, în general la valoarea maximă posibilă comercial și tehnic.

După cum se vede, prețuri în zona 680-709 euro/MWh sunt înregistrate în mai multe sate din Europa centrală

Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt de patru ori mai mici (175 euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețul energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.

În acest moment, dacă avem un consum lunar de până în 100 de kilowați/oră pentru energia electrică, guvernul ne sprijină cu 68 de bani, cu tot cu TVA.

În cazul în care consumăm între 100 și 300 de kilowați/oră tariful este de 80 de bani pe kilowatt/oră, iar dacă depășim 300 kilowați/oră atunci mergem direct la prețul de pe piață.

În ceea ce privește gazele naturale, consumatorii casnici au în acest moment un preț plafonat la 31 de bani pe kilowatt-oră în timp ce IMM-urile, adică întreprinderile mici și mijlocii, la 37 de bani pe kilowatt-oră.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.