Avocatul Călin Merca, despre cazul Cosmin Puriș și fuga de arest: „suferă mai multe consecințe nefavorabile”
Greșeala lui Cosmin Puriș de a încălca controlul judiciar, iar mai apoi de a fugi atrage „consecințe nefavorabile”. O spune unul dintre cei mai buni avocați din județul Cluj. Avocatul Călin Merca este de părere că Puriș va avea numai de pierdut din cauza gestului său. Cea mai bună alegere a bărbatului din Sâncraiu ar fi să se predea pentru a demonstra că intențiile sale sunt, în al 12-lea ceas, cât de cât bune.
Faptul că nu a respectat obligațiile controlului judiciar a condus la emiterea pe numele său a unui mandat de arestare preventivă. Cosmin Puriș putea rămâne în libertate până la o condamnare definitivă în dosarul cu traficul de migranți, dar a ales să-i sfideze pe oamenii legii.
„Sustragerea inculpatului de la executarea mandatului de arestare preventivă sporește nivelul de periculozitate a acestuia în percepția organelor judiciare. Judecătorii vor fi mult mai reticenți în a înlocui măsura arestului preventiv cu o măsură preventivă mai ușoară, la verificările ulterioare, în condițiile în care inculpatul se sustrage de la executarea mandatului de arestare preventivă și de la procesul penal”, spune Călin Merca.
COMPORTAMENTUL INCULPATULUI, FACTOR IMPORTANT
Avocatul Călin Merca aduce în atenție și comportamentul inculpatului după comiterea infracțiunilor. Merca dă de înțeles că judecătorul, raportat la conduita inculpatului, poate să aleagă o pedeapsă îndreptată spre maximum prevăzut de lege.
„În situația în care inculpatul se sustrage de la executarea mandatului de arestare preventivă, acesta suferă mai multe consecințe nefavorabile. În primul rând, fiind vorba despre un proces penal care de obicei se finalizează cu o soluție de condamnare (atunci când se demonstrează dincolo de orice îndoială rezonabilă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat), la individualizarea pedepsei instanța va ține cont de mai multe criterii, printre care și conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal. În funcție de această conduită, judecătorul poate să aplice o pedeapsă situată înspre minimul sau maximul prevăzut de lege pentru infracțiunea respectivă”, spune Merca.
În situațiile în care unii inculpați se sustrag de la urmărirea penală sau de la judecată, chiar dacă ar avea șanse să scape cu suspendare, instanța poate condamna doar în regim de detenție.
„De asemenea, în cazul în care suspectul sau inculpatul s-a sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, conform prevederilor art. 80, alin. (2) lit. c), art. 83 lit. d) și 91 alin. (3) lit. c) teza I, Cod Penal, instanța care pronunță soluția nu va putea dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în caz de condamnare, singura modalitate de executare a pedepsei stabilite fiind în regim de detenție”, spune Călin Merca.
DESPRE COSMIN PURIȘ
Cosmin Puriș este căutat de către polițiști din 18 septembrie. El nu și-a respectat obligațiile impuse de controlul judiciar, iar judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă. Până să ajungă mandatul la Poliția Huedin, Puriș a dispărut.
Bărbatul este condamnat în primă instanță la 6 ani și 6 luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de migranți. Complicele lui Puriș, Dumitru Cornel Bodea, recidivist fiind, a primit 9 ani de închisoare cu executare. Cei doi au încercat, în septembrie 2022, să scoată din țară 10 migranți.
La Huedin și Cluj-Napoca, Cosmin Puriș este cercetat pentru multiple fapte de amenințare, loviri și alte violențe, furt calificat și conducere fără permis.