Ultimate magazine theme for WordPress.

Avocat și psiholog criminalist Gabriela Groza (Culda), în cazul Cosmin Puriș: De la o violență necontrolată și până la un omor este doar un pas. E bine să evităm o confruntare directă

0 1.282

Avocatul și psihologul criminalist Gabriela Groza (Culda), la solicitarea INFO Huedin, a făcut o radiografie a cazului Cosmin Puriș. Specialistul este de părere că oamenii violenți, cu impulsivitate ridicată, trebuie evitați. Cu alte cuvinte, psihologul spune că astfel de oameni, pe fondul reacțiilor necontrolate, sunt în stare de orice. Chiar și de crimă. Între timp, Puriș e tot dispărut din 18 septembrie.

Furia necontrolată poate duce la crimă, este de părere psihologul criminalist Gabriela Groza (Culda). Ea apreciază că aceste ieșiri sunt și mai periculoase dacă autorii se află sub influența alcoolului ori a anumitor substanțe interzise.

„Infractorii care săvârșesc multiple tipuri de infracțiuni reprezintă deseori un risc infracțional ridicat. Fie că sunt comportamente săvârșite pe fondul consumului de alcool sau substanțe, când persoana nu-și mai poate controla comportamentul (asta făcându-l de un pericol real) fie ca sunt comportamente ce emană direct dintr-o personalitate antisocială, ambele situații sunt greu de schimbat. Principalul motiv pentru care se ajunge la omoruri spontane pe fondul “certurilor” este o furie necontrolată și o violență escaladată. De aceea este absolut esențial să nu tolerăm violențele repetate”, spune Gabriela Groza (Culda).

PERSOANELE AGRESIVE TREBUIE EVITATE!

Psihologul criminalist recomandă evitarea unor astfel de persoane, cu un comportament afișat precum cel al lui Cosmin Puriș. Astfel de indivizi, potrivit specialistului, au o stimă de sine scăzută și reacționează violent.

„Infractorii care comit o gamă largă de infracțiuni au deseori o atitudine greșită față de normele sociale, autoritate, reguli, drepturile celorlalți și/sau au probleme în a-și controla comportamentul. Dacă intrăm într-un conflict cu o persoană despre care știm că este violentă, e bine să evităm o confruntare directă. Chiar dacă tot ce facem este “să-i dăm o replică”, deseori persoanele violente au o problemă în a se simți (justificat sau nu) nerespectați, înjosiți, umiliți și reacționează la acestă stare cu violență”, mai spune Gabriela Groza (Culda).

ANTECEDENTELE NU POT FI PIERDUTE DIN VEDERE

Din calitate de avocat și psiholog criminalist, Gabriela Groza (Culda) militează, la rândul său, pentru măsuri preventive ferme în cazul unei persoane cu multiple infracțiuni, mai ales cele cu violență. Antecedentele nu pot fi pierdute din vedere atunci când inculpatul este în fața unei măsuri preventive.

„Un alt element de diversitate infracțională constă în alegerea victimelor. Așa cum sunt infractori care nu ar face nimic împotriva familiei, sau, dimpotrivă, sunt violenți doar cu familia, pentru alții nu contează dacă sunt violenți cu apropiații sau cu străinii. De fapt tot ce fac este să-și exprime furia prin agresivitate, deci dacă cumva reușești să îi înfurii (și de cele mai multe ori, reușești, ușor) reacția va fi impulsivă și necontrolată. Măsurile preventive ar trebui să aibă la bază o evaluare a riscului infracțional, evaluare ce nu poate face abstracție de antecedente, natura lor, frecvența lor etc”, spune psihologul.

Potrivit Gabrielei Groza (Culda), autorul cărții „Psihologie aplicată în procesul penal”, de la furie necontrolată la omor se poate ajunge extrem de ușor. Psihologul criminalist a stat de vorbă cu mulți infractori condamnați pentru fapte cu violență. Pentru cercetare, Gabriela Groza (Culda) a avut nenumărate întâlniri cu astfel de persoane. Ea a analizat fiecare caz în parte și a găsit elementele comune în cazul infracțiunilor cu violență.

„De la o violență necontrolată și până la un omor, este doar un pas: o zi proastă, o replică sensibilă, o lovitură puțin mai intensă. Cele mai multe omoruri spontane sunt comise de persoane care au fost în mod repetat violente și au învățat în timp că “este în regulă”. Atunci când ai o problemă reală în a-ți controla comportamentul devine extrem de dificil de a respecta reguli, obligații”, a mai spus Gabriela Groza (Culda).

DESPRE COSMIN PURIȘ

Cosmin Puriș este căutat de către polițiști din 18 septembrie. El nu și-a respectat obligațiile impuse de controlul judiciar, iar judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă. Până să ajungă mandatul la Poliția Huedin, Puriș a dispărut.

Bărbatul este condamnat în primă instanță la 6 ani și 6 luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de migranți. Complicele lui Puriș, Dumitru Cornel Bodea, recidivist fiind, a primit 9 ani de închisoare cu executare. Cei doi au încercat, în septembrie 2022, să scoată din țară 10 migranți.

La Huedin și Cluj-Napoca, Cosmin Puriș este cercetat pentru multiple fapte de amenințare, loviri și alte violențe, furt calificat și conducere fără permis.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.