Ultimate magazine theme for WordPress.

Autoritățile pot confisca bunuri în perioada stării de urgență

0 1.122

Primăria Huedin informează, printr-un comunicat de presă, că sancțiunile pe timpul perioadei de criză sunt drastice. Pe lângă sancțiunile în bani, autoritățile pot confisca bunuri, dacă se consideră că deplasările s-au făcut în mod nejustificat. Mai multe detalii în comunicatul de mai jos.

COMUNICAT

Privind majorarea cuantumului amenzilor şi aplicarea unor sancţiuni complementare

Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență.

Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.

Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând cu, 2 aprilie 2020.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

– interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

– suspendarea temporară a activității;

– desființarea unor lucrări;

– refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

ATENŢIE !

Conform art. 28`1 din OUG 34/2020, Bunurile confiscate ca urmare a aplicării sancţiunilor contravenţionale prevăzute la art. 28, care sunt cuprinse în categoriile stabilite, potrivit art. 28^2 alin. (1),  în Necesarul de bunuri în stare de urgenţă sau în Necesarul de bunuri în stare de asediu, se atribuie direct, cu titlu gratuit, şi nu se supun dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 28`2 (1) a)

(3) Ministrul afacerilor interne, respectiv ministrul apărării naţionale sau persoanele împuternicite de aceştia dispun prin ordin de distribuţie:

a) atribuirea cu titlu gratuit a bunurilor confiscate, instituţiilor sau autorităţilor publice, în termen de cel mult 3 zile de la data primirii documentelor

Art. 28`4 alin. (2)

În caz de anulare sau de constatare a nulităţii procesului-verbal instanţa judecătorească dispune să se achite celui în drept o despăgubire care se stabileşte în raport cu valoarea de circulaţie a bunurilor la momentul confiscării şi care se asigură din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiare.

PRIMAR,                                         SECRETAR GENERAL UAT,

DR. MOROŞAN MIRCEA                                 COZEA DAN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.