Ultimate magazine theme for WordPress.

Autoritățile anunță alt focar de pestă porcină. Zeci de mii de porci românești vor fi sacrificați

0 783

Pesta porcină românească pune stăpânire pe tot mai multe ferme din ţară. În Timiş a fost identificat un nou focar, la o fermă cu peste 40 de mii de animale, după ce luna trecută zeci de mii de porci dintr-o altă crescătorie au fost eutanasiați. Și la Iași peste 20 de mii de porci au fost sacrificați din cauza pestei. Pe măsură ce efectivele de animale se reduc, prețurile în magazine cresc, iar de Crăciun carnea de porc ar putea fi trecută pe lista delicateselor scumpe, avertizează fermierii.

AVOCAT

Aproape 20 de mii animale din cele 42 de mii câte sunt în ferma din Pădureni, unde a fost descoperită pesta porcină, vor fi sacrificate în prima fază. Ferma aparține celui mai mare crescător și procesator de carne de porc din România.

”Aici am reușit să constituim trei zone epidemiologice și încercăm ca în celelalte două, în care boala nu a apărut, să le păstrăm curate și să salvăm respectivele animale”, anunță  Flavius Nicoară, director DSVSA Timiș.

Autoritățile vor lua probe constant, timp de 10 zile, pentru a vedea dacă boala se răspândește și în celelalte module ale fermei. În comună sunt controale, iar localnicii nu au voie să își vândă porcii.

Este al doilea focar important de pestă porcină din județul Timiș. Luna trecută, la ferma din Parţa a aceluiaşi producător au fost eutanasiate 39 de mii de animale. Aradul vecin este în alertă, mai ales că și acolo sunt ferme mari de porci. Autoritățile sunt convinse că e doar o chestiune de timp până când vor apărea primele focare.

”Fermele comerciale de creștere a porcilor au programe de biosecuritate pe care le verificăm. Am avut controale și în trafic”, declară  Marcel Roșu, director DSVSA Arad.

Aproape 50 de focare sunt active acum în întreagă țară. În județul Iași, peste 23 de mii de porci din două ferme au fost eutanasiați.

”Am avut două focare, unul la Belceşți, cu o fermă de 19.700 de capete, şi un focar la Coarnele Caprei, cu 3.550 de capete. În acest moment, fermele sunt goale”, spune Gabriel Ciobanu, director DSVA.

Pesta porcină este identificată nu numai în marile ferme, ci și în gospodării. În ultimele zile, peste 20 de porci au fost sacrificați în două comune din Gorj. Medicii veterinari umblă din casă în casă și îi avertizează pe oameni.

”Porcul o să fie vânat, o să aibă o roșeală, niște pete pe burtă. O să fie ca un om beat, o să se clatine, n-o să stea în picioare”, povestește un crescător.

Porcii mistreți sunt cei de la care se răspândește pesta în micile gospodării.

”Este incriminat furajul, porumbul recoltat recent. Au fost semnalate și daune provocate de mistreți în aceste culturi, ulterior, porumbul fiind recoltat a ajuns în hrana porcilor”, spune și Sorin Ștefănescu, director DSVSA Gorj.

Din 2017, de când a fost identificat primul focar de pestă porcină în România, efectivul de animale din ferme a scăzut constant. Numai anul trecut au fost eutanasiați 700 de mii de porci. Așa s-a ajuns ca numai aproximativ 15% din consumul de carne să mai poată fi asigurat din producția internă. Restul, este importat. Iar asta înseamnă prețuri tot mai mari în magazine.

”Preţul va creşte până la nivelul maxim de suportabilitate a consumatorlui român. Atunci când mușchiulețul va ajunge la 80 de lei să vedem cine îl va mai putea cumpăra”, se întreabă Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Până acum, aproape 300 de focare de pestă porcină au fost raportate Autorității Naționale Sanitar Veterinare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.