Ultimate magazine theme for WordPress.

AUDIO – În loc să planteze tuia direct în pământ, Primăria Huedin a cheltuit o avere pentru jardiniere metalice în care se coc rădăcinile arborilor

0 2.559

Primăria Huedin, cea mai săracă primărie de oraș din județul Cluj, aruncă bani pe orice. Asta în condițiile în care, în Huedin, încă sunt oameni care nu au asfalt pe stradă sau canalizare. În loc să planteze arborii de tuia direct în pământ, pe modelul orașelor civilizate, Primăria Huedin a aruncat o grămadă de bani pe niște cutii metalice, fără niciun aspect și dăunătoare pentru tuia. Avem în acest articol și opinia unui profesor doctor în cadrul USAMV Cluj-Napoca. 

AVOCAT

În Huedin, pentru zona centrală, au fost achiziționate 10 jardiniere mari. O bucată a costat 3.105 lei, adică 31 de milioane de lei vechi. În total, cele 10 jardiniere mari au costat 31.050, adică peste 300 de milioane de lei vechi.

Tot în Huedin, tot pentru zona centrală, au mai fost achiziționate 28 jardiniere mici. Primăria a plătit pentru fiecare bucată suma de 1.705 lei. În total, cele 28 jardiniere mici au costat 47.740 lei. Adică 470 de milioane de lei vechi.

Jardinierele mici și mari, 38 la număr, au avut un preț total de achiziție în valoare de 78.790, adică aproape 800 de milioane de lei vechi.

În orașele civilizate, în zonele pietonale, a fost lăsat spațiu în asfalt pentru plantarea arborilor ornamentali. În Huedin s-a luat decizia de a fi plantați în cutii metalice și acum se usucă pentru că nimeni nu îi udă, iar pe timpul zilei acele cutii se înfierbântă și le ard rădăcinile. Nu asta ar fi principala cauză pentru care arbuștii mor.

Dumitru ZAHARIA, profesor doctor în cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca  – Facultatea de Horticultură – discipline Floricultură, Arboricultură ornamentală, Dendrologie, Arhitectura peisajului, este de părere că la plantarea arbuștilor ornamentali din Huedin s-au făcut greșeli tehnologice. Adică lucrările au fost făcute de mântuială, doar să fie făcute, fără a se ține cont de reguli. O altă cauză pentru care acei tuia se usucă ar fi că recipientele metalice în care au fost plantați nu ar avea drenaj. Practic, rădăcinile arborilor fierb, se îneacă și putrezesc în sol.

Ascultă înregistrarea cu specialistul, în partea de jos a articolului.

Tuia plantați în fața fostei Policlinici Huedin s-au uscat și ei

Dacă erau plantați direct în sol, tuia din zona centrală aveau o șansă de supraviețuire cu resursele de apă naturale.

Primăria Huedin a achiziționat 70 de arbori ornamentali tuia, cu un preț de 71,40 de lei fiecare, rezultând un preț final de 4.998 de lei, adică aproape 50 de milioane de lei vechi. Jumătate din arbori s-au uscat deja. Reprezentanții Primăriei Huedin spun că tuia au înghețat în primăvară și că vor fi înlocuiți, ceea ce înseamnă că vor fi alocați alți bani.

În total, pentru tuia și jardinierele din centrul orașului, Primăria Huedin a plătit 83.788, adică peste 830 de milioane lei vechi.

Primăria Huedin a achiziționat tuia și jardinierele de la firma S.C. EURO NEW GARDEN S.R.L. Lucrarea s-a atribuit direct, fără licitație. Această firmă are sediul în Dej și pare să fie abonată la banii Primăriei Huedin. Urmează să dezvăluim alte contracte între Primăria Huedin și EURO NEW GARDEN.

„Urmare a solicitării dumneavoastră nr. 9 / 23.06.2017, înregistrată sub nr. 5785/2017 și în conformitate cu prevederile art.2, lit.a,b, art.3, art.6 alin.1, 2, art.7, alin.1, din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public cu modificările la zi, raportat la cererea depusă de dumneavoastră și în termenul legal, vă comunicăm următoarele:

1. Arbuștii tuia ornamentali din zona centrală a orașului Huedin și în fața Policlinicii au avut un preț de 71, 40 lei /bucată, urmând ca exemplarele care din cauza condițiilor meteo din iarna trecută s-au uscat urmând să fie înlocuite în cel mai scurt timp.

2. Costurile suporturilor în care au fost montați arbuștii tuia din centrul orașului au fost următoarele:
– jardinieră cu dimensiunea 120 cm x 120 cm – 3105 lei/bucată
– jardinieră cu dimensiunea – 70 cm x 70 cm – 1705 lei/bucată

3. Societatea Comercială de la care au fost achizitionați arbuștii ornnamentali este SC EURO NEW GARDEN SRL

4. Procedura de achiziție a arborilor ornamentali și a suporturilor sa realizat în conformitate cu legislația la zi în materia achizițiilor publice, procedura aplicată fiind cea de achiziție prin încredințare directă.
5. Arbuștii ornamentali (în număr de 70) au mai fost achiziționați și amplasați și în alte zone a orașului (fără suporturi) astfel:

– zona centrală a orașului, în fața Bisericii Reformate din centrul orașului, în parcul central din str. A.Iancu, în zona blocurilor din str. Horea 80, în fața Poliției orașului Huedin, în fața Policlinicii Huedin, pe str. Vladeasa oraș Huedin”, se precizează în răspunsul Primăriei Huedin, trimis la solicitarea publicației noastre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.