Ultimate magazine theme for WordPress.

AUDIO – Când polițiștii, oricare ar fi ei, se fac preș în fața infractorului. Cazul femeii lăsate fără copil de clanul de rromi Bambucea din Huedin

0 104

Este anchetă în Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, totul după ce o operațiune secretă, în care erau angrenați și mascații de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, a fost compromisă. Mascații urmau să recupereze un bebeluș de 9 luni, din Huedin, ținut cu forța de un bărbat de etnie rromă care susține că el este tatăl, deși în documente nu figurează deloc. Polițiștii din acest oraș s-au temut de clanul din care face parte bărbatul și au făcut un pas înapoi. Mama copilului, care este concubina bărbatului în cauză, a fost bătută și alungată pe stradă. Ea a cerut ajutor reporterilor Ziarul Clujean și INFO Huedin, după ce polițiștii din Huedin nu au băgat-o seamă. După intervenția noastră, autoritățile s-au mobilizat și au deschis un dosar penal, deși inițial refuzaseră la cererea procurorului. Tânărul despre care vorbim este cercetat în mai multe dosare penale și este în libertate, grație procurorilor cu inimă mare din Huedin, scrie ZiarulClujean.ro

MAMA DISPERATĂ CERE AJUTOR ÎN PRESĂ

Marți seara, o tânără din Maramureș, care trăiește în concubinaj cu un rrom din Huedin, ne-a solicitat ajutorul. Femeia ne-a relatat că are un copil de 9 luni cu tânărul de 18 ani, dar că acesta a refuzat să-l recunoască și nu apare pe certificatul de naștere.

În urma unui conflict, tânăra a fost bătută și dată afară din casă, iar copilul a fost reținut de familia tânărului de 18 ani, clanul Bambucea din Huedin. Mama s-a dus la Poliția Huedin și a relatat cele întâmplate, dar polițiștii i-au dat, frumos, un refuz. Nu ține de ei, au spus, când vine vorba de rromii din Huedin.

Polițiștii din Huedin, împreună cu procurorii de la Huedin, au considerat că bebelușul e ținut legal de tânărul de 18 ani, deși acesta, din nou, nu apare nicăieri în acte.

După ce am vorbit cu femeia, care ne-a cerut ajutorul, l-am sunat pe directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, care s-a mobilizat exemplar cu toate că era aproape ora 22:00. Din start, directorul DGASPC Cluj a susținut că bebelușul e ținut ilegal de presupusul tată. Asta în timp ce reprezentanții IPJ Cluj ne comunicau în continuu că polițiștii și procurorii sunt convinși că la mijloc nu e vorba de nicio infracțiune.

Ramona Mocean, reprezentanta unui ONG clujean, ne-a sărit în sprijin în toiul nopții. Mocean s-a consultat cu juriștii ONG-ului și a tras linie. Copilul este reținut ilegal de presupusul tată și trebuie să revină urgent la mamă. Aceste date și declarații le-am oferit anchetatorilor.

Prim procurorul din Huedin, Petreu Secan, pare că își dădea cu stângul în dreptul. Polițiștii erau derutați și nu știau nici ei dacă au de-a face cu o infracțiune, cu toate că legea e clară, trebuie doar să vrei sau să ai capacitate de a o înțelege. Luminați, într-un final, de alți polițiști din Cluj-Napoca, cei de la Huedin, la ceas de seară, noapte chiar, au făcut încadrarea faptei. Lipsire de libertate, aceasta este acuzația pusă pe numele tânărului de 18 ani și s-a deschis un dosar penal.

TOATE BUNE ȘI FRUMOASE PÂNĂ INTERVINE „CÂRTIȚA”

Astăzi, șefii Poliției Huedin, alături de reprezentanți ai DGASPC Cluj și Asistența Socială Huedin s-au reunit pentru a-și pune ideile la un loc, în speranța că vor recupera bebelușul în siguranță. La orele după-amiezei toată lumea răsufla ușurată. Forțele de ordine, mascații de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, urmau să descindă joi dimineața în palatul clanului Bambucea din Huedin pentru a recupera minorul.

Liniștea dinaintea furtunii a fost stricată repede și asta pentru că cineva din Poliția Huedin ar fi dat de știre rromilor că mâine dimineață urmează să fie „vizitați” de mascați. Alte guri din Poliția Huedin susțin că sifonarul ar fi un polițist de la Poliția Locală Huedin. Cine știe cine a fost?

După aflarea veștii că operațiunea secretă de recuperare a minorului a fost compromisă, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Mircea Rus, a dispus în această seară, de urgență, o anchetă internă în instituția pe care o conduce. Șeful IPJ Cluj ar fi catalogat acest gest ca fiind iresponsabil și de neacceptat. Rus vrea să afle dacă cel care a plasat informația clanului Bambucea este un subaltern de-al său.

În cazul în care se adeverește că informația a fost plasată de un polițist de la Poliția Locală Huedin, rămâne de văzut cum și de ce a ajuns o informație atât de sensibilă la urechile acestuia, care nu era angrenat în anchetă.

Gheorghe Călătan, șeful Poliției Locale Huedin, ne-a declarat că dacă un subaltern de-al său a plasat informația acesta va fi sancționat aspru.

CERCETAT ÎN MAI MULTE DOSARE PENALE, LĂSAT ÎN LIBERTATE

Tânărul care a reținut minorul ilegal a acumulat trei dosare penale în două zile. În urmă cu două zile polițiștii l-au prins în trafic în timp ce conducea fără permis de conducere și i-au întocmit un dosar penal. Marți, pentru că a bătut-o pe tânăra mamă i s-a întocmit dosar penal pentru loviri și alte violențe. Tot marți, după ce s-au dezmeticit anchetatorii, la presiunea Ziarul Clujean și Info Huedin, au mai întocmit un dosar penal pentru lipsire de libertate, respectiv reținerea ilegală a minorului.

Tânărul ar fi cercetat și în alte dosare cu infracțiuni de conducere fără permis și tâlhărie. Cu toate acestea, el a fost lăsat în libertate de procurorii și polițiștii de la Huedin, cunoscuți pentru că au inima mare în fața infractorilor. La Huedin, în multe cazuri se iau cele mai ușoare măsuri împotriva celor care comit ilegalități. Un rai al infractorilor am putea spune metaforic.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPILUL

După ce a aflat că operațiunea de recuperare a copilului a fost compromisă, Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj a decis că siguranța minorului este extrem de importantă. Pe cale de consecință, a anulat intervenția cu mascații și i-a invitat pe rromi la negocieri, în speranța că vor ceda într-un final, de bună voie, bebelușul mamei biologice.
Negocierile se vor purta joi dimineața.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.