Ultimate magazine theme for WordPress.

Arestare „cu cântec” la Judecătoria Huedin. Zeci de oameni treziți și persecutați de mascați pentru faptele unui pădurar

0 3.290

Zeci de persoane, din 20 de gospodării, din Măguri Răcătău, au fost trezite, miercuri dimineața, în stil festiv. Forțele de ordine au intrat peste oameni în case și au aplicat același tratament, tuturor, fără a ține cont de femei, bătrâni și copii. Mai apoi, anchetatorii au indisponibilizat tot ce le-a stat în cale și credeau că are legătură cu un dosar. În vârf de munte, oamenii au rămas fără lemne de foc și drujbe, telefoane ori alte obiecte. Primarul din comună spune că sătenii sunt revoltați și supărați. Unii localnici au rămas chiar și fără lemnele tăiate, crăpate și uscate.

COLOANĂ DE AUTOSPECIALE, SPRE MĂGURI RĂCĂTĂU

Miercuri dimineața, în stil festiv, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a anunțat că perchezițiile au loc pentru a dovedi anumite infracțiuni. Vizat de dosar este un pădurar, pe nume Ioan Mariș. Ce nu a spus IPJ Cluj este că dosarul e vechi, nu există un prejudiciu, miza nu e atât de ridicată și, în plus, au fost sparte uși ale unor oameni care nu au legătură cu furtul de lemne. Aproximativ 40 de autospeciale de poliție, jandarmi, trupe speciale și angajați de la Garda Forestieră au pornit, miercuri dimineața, de la Secția 4 Poliție Cluj-Napoca, punctul de întâlnire, spre Măguri Răcătău.

”Oamenii s-au plâns că polițiștii au confiscat drujbe și au pus sechestru pe lemnul de foc, ceea ce mi se pare aberant. Măguri Răcătău este comuna situată la cea mai mare altitudine din România, de 1400 de m, în creierul munților. Nu este gaz, nu este nimic. La intrarea în iarnă să îi întrebi pe oameni de unde au niște butuci de lemn, unii vechi de 2-3 ani și să pui sechestru pe ei, nu este în regulă. Mi se pare că s-a mers prea departe, că s-a intervenit prea în forță”, a spus Alexandru Livescu, primarul comunei Măguri Răcătău.

INVITAȚIE LA COMITEREA DE INFRACȚIUNI

Mai mult, edilul spune că lemnele, chiar și cele crăpate, au fost inventariate și lăsate în custodia localnicilor. Adică au fost indisponibilizate. Puțin probabil ca oamenii din vârf de munte să înțeleagă termenii juridici, iar dacă se apropie de lemne și folosesc din ele – vor fi acuzați de distrugere de probe.

Mascarada, că anchetă normală nu poate fi numită, a pornit de la un procuror din Huedin. Magistratul procuror a cerut de la Judecătoria Huedin emiterea mandatelor de percheziție pentru 20 de imobile din Măguri Răcătău, iar un judecător le-a emis. Nu știm în baza căror probe au fost emise aceste mandate, din moment ce mascați au intrat și în casele unor oameni care nu au treabă cu lemnul.

”S-a intrat la percheziții la un sătean de peste 80 de ani. Crede cineva că la vârsta lui mai poate merge în pădure să fure lemne? Avea niște butuci și s-a pus sechestru pe ei. Ce să facă atunci bietul om la iarnă, cu ce să se încălzească? Apoi, altora li s-au confiscat drujbele. Păi în zona de munte dacă nu ai drujbă ești legat de mâini și de picioare. Cât o să dureze confiscarea și sechestrul, până se termină ancheta, până la primăvară? Păi cum vor trece oamenii peste iarnă?”, a mai spus primarul din Măguri Răcătău.

ACELAȘI TRATAMENT CA PENTRU INFRACTORII DOVEDIȚI

Și nu este singurul caz de acest fel, după cum precizează edilul.

”I-au rupt încuietorile și lacătul de la grajd. La o altă familie, unde au un bebeluș de câteva luni le-au confiscat telefonul mobil, deși tatăl le-a spus polițiștilor că are în agendă numărul de la medic, în caz de nevoie pentru cel mic. Locuiesc în creierul munților, are copilul o problemă de sănătate, ce face familia? Polițiștii au refuzat să îl lase măcar să ia numărul medicului… Atitudinea asta de forță e deranjantă, nu avem măsură, spus pe românește. Eu nu contest ancheta, dar, totuși, s-a mers până la extrem în unele cazuri. S-au comportat cu oamenii ca și cu criminalii dovediți”, a mai spus Alexandru Livescu.

La un alt sătean în vârstă s-a pus sechestru pe capete de lemn folosit pentru încălzit.

”Fiul i-a întrebat pe polițiști ce să facă cu tatăl său, să îl lase să moară de frig? Ce facem, devenim un stat polițienesc în care oamenii nu au drepturi? Speriem lumea? În plus, nu se aplică Legea Moților care spune că moții au dreptul la 15 mc de material lemnos de familie”, a mai explicat primarul din Măguri Răcătău.

CIFRE RUȘINOASE ÎN URMA PERCHEZIȚIILOR

În urma perchezițiilor de miercuri, a fost indisponibilizată cantitatea totală de 218 metri cubi de material lemnos. Dacă stăm și împărțim la 20 de gospodării, câte au fost percheziționate, ne rezultă o cantitate de 10,9 metri cubi/gospodărie. Ori iarna în Măguri Răcătău începe în octombrie și poate dura până în luna mai. În această perioadă, o gospodărie normală, la cota 1.400, poate să ardă mai mult de 10 metri cubi de lemn.

De asemenea, se mai arată într-un comunicat al IPJ Cluj, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 22 de motoferăstraie, probabil din fiecare gospodărie câte o bucată, 5 telefoane mobile și peste 760 de file de documente/înscrisuri de interes pentru cauză.  Au mai fost indisponibilizate două autoturisme și 22 de instalații de debitat.

La fel ca în cazul drujbelor, instalațiile de debitare se găsesc în zonele de munte în toate gospodăriile. NU înseamnă că dacă deții un astfel de utilaj ești hoț de lemn ori debitezi lemn ilegal. Unii localnici, după cum chiar ei recunosc, nu au mai debitat lemn de câțiva ani.

„Referitor la drujbe, indisponibilizarea lor e inutilă în anchetă. E imposibil uman să găsești o cioată în pădure și să stabilești dacă una dintre drujbele indisponibilizate a fost utilizată la tăierea arborelui respectiv. Ce a făcut procurorul este un act de intimidare. Oamenii ar trebui să conteste aceste măsuri la judecătorul de drepturi și libertăți”, spune o sursă a publicației noastre din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.

REȚINUT ȘI ARESTAT, CU DREPT DE CONTESTAȚIE

În urma probatoriului administrat, adică după ce au fost indisponibilizate bunuri esențiale și lemne de foc, din 20 de gospodării, în pragul iernii, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat în vârstă de 52 de ani, din comuna Măguri-Răcatău. După reținere, pădurarul Ioan Mariș a fost dus în fața unui judecător de drepturi și libertăți. Magistratul judecător a dispus arestarea preventivă a pădurarului pentru o perioadă de 30 de zile. Infracțiunile pentru care trebuie să răspundă pădurarul Mariș sunt complicitate la tăiere fără drept de arbori în formă continuată și delapidare în formă continuată.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018 – august 2022, având calitatea de pădurar al ocolului și responsabil de paza pădurii, ar fi tăiat și sustras mai mulți arbori din fondul forestier al comunei Măguri-Răcătău”, se arată într-o informare a IPJ Cluj.

Alexandru Livescu, primar în Măguri Răcătău, arată că nu dorește să discute despre anchetă. În schimb, edilul va înainta un memoriu către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și către Prefectura Cluj pentru a fi analizat modul de intervenție a forțelor de ordine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.