Ultimate magazine theme for WordPress.

ANPC: Sancţiuni de 1,87 milioane de lei, aplicate în urma controalelor la comercianţii de sucuri, bere şi apă minerală

0 434

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 1,87 milioane lei mai mulţi operatori economici care comercializau sucuri, nectaruri din fructe şi băuturi răcoritoare, bere şi apă minerală, pentru neregulile constatate de echipele de control.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii remis marţi AGERPRES, la finalul lunii iulie a acestui an, ANPC a desfăşurat o amplă campanie de control în ceea ce priveşte modul în care sunt respectate drepturile consumatorilor la comercializarea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea sucurilor, nectarurilor din fructe şi băuturilor răcoritoare, berii şi apei minerale, la nivelul întregii ţări.

Astfel, au fost controlaţi 457 de operatori economici, la 336 dintre aceştia fiind înregistrate abateri de la legislaţia în vigoare.

Potrivit ANPC, cantitatea totală de băuturi controlată s-a ridicat la peste 1 milion de litri.

„O treime din această cantitate, adică aproximativ 350.000 de litri, a înregistrat diverse nereguli pentru care echipele de comisari ANPC au dispus sancţiuni diverse”, se menţionează în comunicat.

Până în prezent, au fost aplicate 275 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 1,87 milioane de lei, şi 112 avertismente.

„Acestora li s-au adăugat măsuri de oprire temporară de la comercializare a aproximativ 33.000 de litri de băuturi răcoritoare, până la remedierea neconformităţilor constatate, şi de oprire definitivă şi retragerea de la comercializare a peste 300.000 de litri”, se mai spune în comunicat.

Principalele abateri constatate de echipele de comisari ANPC au fost, printre altele: nerespectarea condiţiilor privind depozitarea şi comercializarea băuturilor menţionate, respectiv depozitarea acestora direct pe pavement sau depozitarea necorespunzătoare, sub acţiunea directă a razelor solare, precum şi comercializarea băuturilor în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători.

Comisarii ANPC au mai constatat abateri precum: neafişarea preţurilor la loc vizibil, lipsa afişării preţului pe unitatea de vânzare sau pe unitatea de măsură; comercializarea a diferite băuturi răcoritoare la pahar sub denumirea „limonadă”, „granita” care, în realitate, erau siropuri cu aromă de lămâie sau alte arome, ce conţineau coloranţi alimentari ce pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora.

Printre nereguli se mai numără: comercializarea a diverse băuturi răcoritoare la pahar lipsind afişarea gramajelor sau a ingrediente alergene (exemplu: bragă); lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare caracterizare a produselor comercializate sau a declaraţiei nutriţionale de pe eticheta produsului; lipsa informaţiilor privind denumirea şi/sau adresa sediului social al comerciantului sau a orarului de funcţionare, precum şi comercializarea unor produse având ambalajele deteriorate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.