Ultimate magazine theme for WordPress.

Ancheta DNA Cluj, confirmată la Tribunalul Cluj. Peste 50 de persoane trimise în judecată pentru mita intermediată de Aurica Calman

0 2.580

DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată a 51 de persoane în dosarul ”șpagă pentru invalizi”, principalii inculpați fiind medicii Mihai Faur și Teodora Gruiță împreună cu complicea lor, care fusese anterior arestată preventiv, Aurica Calman. Magistrații Tribunalului Cluj au confirmat rechizitoriul DNA în etapa camerei preliminare, scrie ZiardeCluj.ro.

„În baza art. 346 alin. 2 din Codul de procedură penală respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii FA, GCT, MA, TMG, UM, MI, MD, PGA, BI, PMV, BIM, MA şi IAD. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 24/P/2019 din data de 08.11.2019 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii CA, F A, G C T, T A-E, P A, V-S O M, R I, U M, MG, M A, M-B V, BN, M M, M O, FR, PP G, P L, U M, P M V, M R, P D-C, M O T M G, I AD, G V, M I, MD, B A, P L, M T, F CF, P L A, N A, S A Ma, M M, PR, P E F, G A, B M, PM L, P R, B D, T D N, T E V, PG L, B IM şi B I, pentru infracţiunile menţionate în rechizitoriu. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală„, se arată în decizia dată de Tribunalul Cluj.

În urma soluției dată de instanța de fond a camerei preliminare, o parte din cei acuzați de fapte de corupție au contestat procedura la Curtea de Apel Cluj.

Marți, 27 iulie, procurorii au obținut prelungirea măsurii controlului judiciar pentru medicii FAUR ALEXANDRU (medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj) și GRUIŢĂ CARMEN TEODORA (medic la Clujana și Medlife.

Sute de persoane din comunele clujene, dacă nu mii, sănătoase tun și în puterea muncii, beneficiază și în prezent de pensii de boală, ori „speciale”, așa cum sunt ele numite. Rețeta e simplă. În aproape fiecare comună există câte un intermediar care racolează persoane sănătoase cu scopul de a deveni inapte de muncă, în documente, și astfel se încadrează la pensie de boală.

Surse judiciare explică fenomenul din județul Cluj.

„Practic, este o invitație la leneveală pe banii publici. Persoana racolată se interna în spital timp de o săptămână, cu ajutorul intermediarului, dar nu era neapărat. Tot cu ajutorul unor medici corupți, implicați și ei în rețea, contra unei șpăgi, persoana sănătoasă primea un diagnostic fictiv. Cu aceste diagnostice „potrivite”, alături de intermediar, persoanele racolate se prezentau la medicul Alexandru Faur, care punea ștampila pentru o sumă de bani. Ca să înțelegeți, din această ecuație ieșea toată lumea câștigată, mai puțin statul care era prejudiciat. Intermediarul lua comision de la persoana racolată. Pe urmă persoana racolată plătea la spital pentru diagnostic și la medicul de la Expertiză Medicală a Capacității de Muncă. După aceste plăți făcute pe ici pe colo, persoana racolată se alegea cu pensie de boală pentru un an de zile. Anul viitor se repeta rețeta”, precizează surse pentru publicația noastră, ZIARUL CLUJEAN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.