Ultimate magazine theme for WordPress.

Alcoolemie de 0,91 mg/l în aerul expirat, 2,78 g‰ în sânge. Ce pedeapsă a primit un tânăr din Poieni care a provocat un accident rutier

0 5.730

Un tânăr de 32 de ani, din Poieni, tată a doi copii minori, a fost condamnat vineri de Judecătoria Huedin. În ianuarie 2022, el a provocat un accident rutier, soldat cu pagube materiale, pe DN1 E60. Din cauza stării de ebrietate, bărbatul a reușit să conducă doar 4 kilometri. Apoi a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu o mașină care circula regulamentar.

În sarcina inculpatului s-a reținut faptul că în dimineața zilei de 16.01.2022, în jurul orei 01:40, după ce în noaptea respectivă a consumat băuturi alcoolice, având o alcoolemie de 2,78 g‰, s-a urcat la volanul autoturismului său, pe care l-a condus pe drumurile publice, provocând un eveniment rutier pe DN1 E60, în afara localității Poieni.

Bărbatul a pornit de la Valea Drăganului cu intenția de a ajunge acasă, în localitatea Poieni.

STAREA DE FAPT REȚINUTĂ DE INSTANȚĂ

„În data de 15.01.2022, în jurul orei 20:00, inculpatul s-a deplasat cu autovehiculul marca Fiat Doblo, având nr. de înmatriculare (……), în localitatea Valea Drăganului, (…), la locuința unui prieten, unde a stat până în data de 16.01.2022, în jurul orei 01:00, şi unde a consumat băuturi alcoolice, mai exact 5-6 pahare cu pălincă.

Apoi, în jurul orei 01.00, inculpatul s-a urcat la volanul autovehiculului marca Fiat Doblo cu nr. de înmatriculare (…) cu intenția de a se deplasa spre domiciliul său.
După ce a condus pe o distanţă de aproximativ 4 km, în timp ce se afla pe DN1 E60, din cauza stării de ebrietate, inculpatul a părăsit sensul său de mers, încălcând marcajul longitudinal continuu simplu care desparte sensurile de mers şi a intrat în coliziune cu autoturismul marca Volkswagen cu nr. de înmatriculare (…), care se deplasa pe direcția Huedin – Oradea.


Observând că inculpatul se află în stare vizibilă de ebrietate, conducătorul auto al autoturismului marca Volkswagen cu nr. de înmatriculare(…) a apelat serviciul 112, solicitând prezenta organelor de poliţie.


În scurt timp, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie care l-a testat pe inculpatul (…) cu aparatul etilotest Drager (…), care la poziția 00810 a indicat o valoare de 0.91 mg/l alcool pur în aerul expirat (ora testării 02:11). Astfel, având în vedere acest rezultat, inculpatul a fost condus la Spitalul Orăşenesc Huedin unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, prima probă fiind recoltată la ora 02:43.

(…) inculpatul avea în momentul recoltării primei probe de sânge (ora 02:43) o alcoolemie de 2,78 g‰, iar în momentul prelevării celei de-a doua probe de sânge, alcoolemia era de 2,32 g‰ (ora 03:43)”, se arată în Sentința Judecătoriei Huedin.

CONDAMNAREA

La stabilirea pedepsei, judecătorul de caz a avut în vedere mai mulți factori, printre care și faptul că bărbatul are în întreținere doi copii minori.

Astfel, judecătorul de caz l-a condamnat la 1 an și 11 luni de închisoare cu suspendare. Bărbatul nu are antecedente penale și a fost caracterizat pozitiv de către autoritățile locale din Poieni. Pe durata procesului a regretat fapta și a avut o conduită potrivită. În plus, a recunoscut fapta și astfel a beneficiat de o reducere a pedepsei cu o treime.

Pe lângă condamnare, bărbatul nu are voie să urce la volan timp de 2 ani de zile. În plus, este sub supraveghere timp de 2 ani și 6 luni de zile. În caz că va comite o altă faptă în această perioadă, e posibil ca închisoarea să fie cu executare în regim de detenție.

Cu referire la această modalitate de individualizare judiciară a executării pedepsei, instanţa o apreciază ca fiind cea mai adecvată pentru inculpat, acesta îndeplinind condiţiile cumulative strict şi limitativ prevăzute de lege, respectiv: pedeapsa stabilită pentru infracţiune nu depăşeşte 3 ani, inculpatul nu a fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, şi-a manifestat acordul în vederea prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii, iar aplicarea pedepsei este suficientă, chiar şi fără executarea acesteia în regim de detenţie.

Conduita inculpatului urmează a fi verificată pe durata termenului de supraveghere, astfel încât se apreciază că există toate premisele ca scopul preventiv şi educativ al pedepsei să fie atins şi prin această modalitate de individualizare a executării.


Sub acest aspect, instanța mai reține faptul că inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului, dimpotrivă, manifestând o conduită sinceră încă de la începutul cercetărilor. De asemenea, în favoarea inculpatului vine şi faptul că se află la prima confruntare cu legea penală.


Toate aceste elemente conduc la concluzia că inculpatul nu va comite în viitor alte infracţiuni, cu atât mai mult cu cât acesta va fi supravegheat de un consilier de probaţiune pe o perioadă determinată, astfel fiind justificată suspendarea sub supraveghere a pedepsei”,
se mai arată în sentință.

Hotărârea Judecătoriei Huedin nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.