Ultimate magazine theme for WordPress.

VIDEO – Ca-n Evul Mediu, la Călățele Pădure. Consilierii locali au lăsat în beznă mai multe familii, deși aveau bani pentru extinderea rețelei de electricitate

0 109

La fel ca în Evul Mediu trăiesc mai multe familii din satul Călățele Pădure, comuna clujeană Călățele. De zeci de ani, aici, generații la rând nu au știut ce înseamnă să ai curent electric, iar la lăsarea serii oamenii își fac lumină în locuințe folosind lămpi pe petrol. Într-un final, când au venit bani de la Consiliul Județean Cluj pentru extinderea rețelei de electricitate și la cei condamnați să trăiască în beznă, interesele politice în rândul unor consilieri locali au fost mai mari decât cele ale oamenilor care i-au trimis prin vot să-i reprezinte. În materialul video de la finalul articolului veți vedea cum de descurcă oamenii fără electricitate.

200.000 de lei a alocat Consiliul Județean Cluj pentru extinderea rețelei de electricitate și la oamenii din Călățele Pădure. Primăria Călățele a obținut patru avize de la Electrica, pentru patru tronsoane care au nevoie de electricitate în Călățele Pădure. Banii veniți de la CJ Cluj ajung doar pentru două tronsoane, respectiv unul de 1 kilometru și unul de 500 de metri.

Primarul Vasile Tripon spune că proiectul supus vineri la vot în Consiliul Local Călățele se referea la extinderea electricității în cele două tronsoane care sunt locuite. Din interese, anumiți lideri politici i-ar fi convins pe consilierii PSD, UNPR, PMP și PSRO să voteze împotriva extinderii electricității în zonele locuite și asta pentru că voiau să extindă rețeaua pe alte două tronsoane care nu sunt locuite în prezent, dar unde anumiți oameni cu bani vor să construiască în viitor o pensiune.

Vasile Tripon, primarul din Călățele, precizează că pentru el prioritar este ca oamenii care locuiesc în cele două tronsoane să aibă electricitate și ulterior, la o rectificare de buget, rețeaua să fie extinsă și la celelalte două tronsoane, unde nu locuiește nimeni în prezent. Pe cele două tronsoane nelocuite urmează să se construiască o pensiune sau un azil de bătrâni, dar deocamdată la Primăria Călățele nu a fost depus un proiect concret.  De aici vine și prioritatea primarului care s-a îndreptat spre zonele unde oamenii stau în beznă în prezent.

Rușinea comunei sunt consilierii care i-au condamnat pe oameni, în continuare, la întuneric. Aici vorbim de Aurel Vlaic de la PMP,  Livia Todea de la PSRO, Ioan Matiș de la UNPR, Vasile Pașca de la PSD și Cosmina Costea de la ALDE. Lista rușinii este completată de viceprimarul din Călățele – Nicolae Dobra, care s-a abținut de la vot.

Singurii care au votat pentru scoaterea oamenilor din întuneric au fost consilierii PNL și UDMR.

„Să trăiesc batăr 5-6 luni la lumină, nu la întuneric, că m-oi duce la întuneric când mi-a veni rândul. Uită-te, că am ajuns la 80 (n.r. ani) și eu n-am curent. Eu când mă duc într-o casă la cineva cu curent, io când ies din casă gândești că-s oarbă, nu văd. Mi se ia lumina din ochi”, spune o femeie din Călățele Pădure, care în viața ei nu a avut în casă electricitate.

„Cum vă descurcați fără curent? Cum putem, așa, cu lămpaș, cu lampă, petrolul e scump, nu se prea găsește. Nu-i ușor”, spune un alt localnic din Călățele Pădure.

„S-a declarat că îi băgat (n.r. curentul) și când s-a dus, nu, nu, nu. Promisiuni, dar restul nimic”, spune o altă femeie.

Și în alte localități din județul Cluj, în continuare, sunt sute de familii rupte de civilizație și uitate de autorități.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata